اخبار > «نخستین نشست مشترک اهل اندیشه، هنر و ادب در مجموعه آسمان»


در حضور اهالي عرصه ادب ، هنر و انديشه برگزار شد
«نخستین نشست مشترک اهل اندیشه، هنر و ادب در مجموعه آسمان»

 

نخستین نشست مشترک اهل اندیشه، هنر و ادب با هدف تعامل میان فرهیختگان کشور در مجموعه فرهنگی_هنری آسمان برگزار شد.

نخستین نشست مشترک اهل اندیشه، هنر و ادب با هدف تعامل میان فرهیختگان کشور در مجموعه فرهنگی_هنری آسمان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر،محمد مهدی حیدریان، معاونت امور هنري و بين الملل فرهنگستان هنر،درباره مناسبت برگزاری اين نشست گفت:«من به تجربه دهه‌اي که توفیق حضور در میان اهالی هنر را داشته ام می دانم این دغدغه میان اهالی هنر و مخاطبینشان وجود دارد که چگونه می توانند رابطه مناسبی با سایر اهالی فرهنگ داشته باشند. بیشتر مدیران فرهنگی کشور نیز به دنبال پاسخگویی به این مسئله هستند. »

حيدريان یکی از مشکلاتی که امروز بر سر راه پیشرفت هنری و فرهنگی ما قرار گرفته است را در اين دانست که میان هنرمندان و اهل فلسفه و اهالی ادبیات کمترین تعاملی وجود ندارد:«هنرمند فیلسوف و ادیب هر کدام تعریف خودشان را از هستی دارند و آن چه بوده و هست را در توصیف زیبایی به کار می برند. موضوعاتی که دستمایه کار اندیشمندان است معمولا متفرق اتفاق افتاده است.در طی 24 سال مدیریت فرهنگی شاهد بودم که کمتر ارتباطی میان دوستان هست. دوستان فیلسوف کمتر به خواندن رمان می پردازند یا هنرمندان تجسمی و استادان هنر نیز کمتر به خواندن کتاب های فلسفی و مطالب فلسفی تمایل دارند. این ها گواهی بر دردی دارد که با کمک استادان رشته های مختلف بايد به درمان آن پرداخت. اگر زمانی یکی از این ها به هر دلیلی به این مباحث نزدیک شوند متوجه می شوند که چه بهره هایی می توانند ببرند.»

وي برگزاري اين برنامه را پيشنهاد فرهنگستان هنر دانست و گفت:«در تلاش هستیم تا به این دغدغه پاسخ دهیم که چه کنیم فاصله میان رشته های مختلف فرهنگی را کمتر کنیم و بهره حوزه ای دیگر را بالا ببریم. نمی خواهیم بحث مسایل بین رشته ای را مطرح کنیم که موضوع پیچیده شود. درنظر داريم طي نشستهايي ، ستاره‌های درخشان منظومه های مختلف را در کنار هم قرار دهیم تا در فضایی دوستانه کهکشان فرهنگی را به وجود آوریم. »

مدير مجموعه فرهنگي -هنري آسمان با اشاره به ثبت و ضبط اين برنامه ها گفت:« با تعاملي كه با دوستان ديگر در ساير فرهنگستان ها داشتيم زمينه‌اي را فراهم كرده ايم که در زمان های نزدیک به هم این دوستان را گردهم آوریم تا با گردهمایی های دوستانه، نشست ها و کارگاه ها، راه های نزدیک شدن هنرمندان، فلاسفه و ادبا را به هم نزدیک کنیم. همچنين با توجه به تجربه‌ي آقاي محمد خاني در ايجاد گفتگوي بین رشته ای ميان فلسفه و تعامل آن با ادبیات تصميم بر اين شد تا ايشان دبيري اين برنامه ها را بر عهده بگيرند. همه شرایط فراهم است تا این برنامه ها را با کمک خود شما فرهیختگان برنامه ریزی و هماهنگ کنیم و در برنامه تلویزیونی و رادیویی و در قالب طرح و پیشنهاد و مصوبه در شورای انقلاب فرهنگی و حتی در قالب رشته های درسی هماهنگ کنیم. »

علی اصغر محمد خانی دبیر این نشست ها و رئیس مرکز گسترش زبان فارسی در بخش ديگري از برنامه با اشاره به سابقه طرح مسئله نزدیکی اهالی فلسفه، هنر و ادب در در دولت سید محمد خاتمی گفت:«این موضوع برای نخستین بار هشت سال پیش به عنوان بحث ارتباط بین اهالی فرهنگ و هنر مطرح شد. نخستين حركت در ايجاد اين تعامل نیز توسط آقای مسجد جامعی در شب تولد حضرت زهرا با آغاز به کار هشت کتاب ماه در حوزه های مختلف انجام گرفت.كتاب های ماه در ابتداي كار به دنبال بحث نقد کتاب و اطلاع رسانی به صورت مکتوب بودند. با گذشت زمان به اين نتيجه رسيديم كه نبايد به اين بسنده كنيم و در حوزه ادبیات و فلسفه فضای گفتگو را در میان منتقدان و پدیدآورندگان کتاب به وجود آمد و ماحصل آن جلساتی شد که تا کنون ادامه داشته است. »

به گفته محمدخاني:«در خلال این بحث ها اهالي فلسفه کم کم با اهالی ادب شروع به گفتگو کردند و بحث هایی مانند این که چرا ما رمان خوب نداریم و از این قبیل مطرح شد. این بحث ها می توانست در بحث هنر هم مطرح شود. ما نمی توانیم به رمان نویس بگوییم که رمان فلسفی بنویس. به فیلسوف هم نمی توانیم بگوییم بیا یک فیلم سینمایی را نقد کن. درعرصه دانشگاه هم رابطه کمی وجود دارد شما ببیند فاصله میان دانشگاه هنرهای زیبا و دانشکده ادبیات در دانشگاه تهران چقدر کم است اما کمترین تعامل میان استادان این دانشکده ها هست و هیچ کدام با دیگری معاشرت ندارند. در حالی که در گذشته هنرمندان و دانشمندان فاصله کمی داشتند و کسی مثل ابوریحان جامع هنر و ادب و فلسفه بود. »

محمد خانی برگزاري نشست های فصلی بین اهالی فرهنگ و هنر و ادب و تشکیل کارگاه های مشترک و پرداختن به جنبه های مختلف شخصیت های بزرگ را عاملي براي ايجاد تعامل بين هنرمندان دانست:« سال 2007 هشتصدمین سال تولد مولانا است که همه رشته های هنری ، فلسفی و ادبی به آن پرداخته اند ؛ تلاش مي كنيم اين موضوع رامحور این تعامل قرار دهیم این راهی است که شروع‌اش آسان اما تداومش سخت است.»

سید محمد بهشتی مدیر عامل اسبق بنیاد فارابی كه سابقه ايجاد تعامل ميان اهالي فلسفه و هنر را در اين بنياد را دارد، نيز در بخشي از اين نشست درباره تجربه‌هاي خود سخن گفت:« ما به اهل سینما و فلسفه فرصت سوار شدن در یک کشتی را دادیم. البته ما همه سوار یک کشتی هستیم اما گاهی همدیگر را به شکل غیر قابل ملاحظه ای نادیده می گیریم. این بحث ها با تعامل در میان اهالی اندیشه و سینما مطرح و تبدیل به جریان شد.»

بهشتي يكي از مهمترين مشكلات فرهنگ، حتي ميان هنرمندان را نداشتن حشر و نشر و رفاقت اهل رشته‌هاي مختلف هنري دانست:« هر كدام از ما در حال كار كردن در غرفه‌ي خودمان هستيم و تماس مستقيم بين ما چندان رايج نيست.اين مشكل در دو رشته‌اي كه خود من در آن‌ها فعاليت كردم يعني سينما و معماري به صورت مشخص به چشم مي‌خورد. سینما خود به تنهایی با موسیقی و معماری و گرافیک در تعامل است در معماری مانند سینما این گونه مشهود نیست اما شما این ارتباط را می بینید. یکی از مشکلات این دو رشته عدم حشر و نشر و رفاقت بین رشته های مختلف هنری است. مشکل رفاقت حتی در میان اهالی هنر هم هست. یک کارگردان چرا نباید یک دوست موسیقی دان داشته باشد. نه کسی که موسیقی فیلمش را می سازد کسی که بتوان از هنرش لذت برد. یا دوست نقاشی که بتوان از دیدن هنر او لذت برد. این مشکلی است که ما در عرصه هنری و قطعا سایر رشته ها داریم. یکی از این مسائل گرفتاری های ما به عنوان اهالی هنر است. »

بهشتی از اين موضوع به عنوان بيماري هنر نام برد:«واقعیت این است که ما در مقوله معماری و شهرسازی با مقوله به شدت بیماری روبه رو هستیم. این بیماری هر چقدرجلوتر می رویم شدت می گیرد و دامن سایر رشته ها را می گیرد. نمي‌توان تصور كرد كه در يك رشته‌ي هنري بيماري‌اي وجود دارد، اما رشته‌هاي ديگر در سلامت كامل به سر مي‌برند. بايد علائم بيماري در ساير رشته‌ها هم مشهود باشد و شايد بتوان گفت امروز اين بيماري مشترك، وجه تشابه و نقطه‌ي تلاقي رشته‌هاي هنري با هم است كه بايد به ما كمك كند تا اين ديوار حايل برداشته شود.»

وی گفت:«زمانی که این رشته ها حالشان خوب است در کنار هم شکوفا هستند. در تاریخ هنر ایران زمانی که معماری وضعیت خوبی دارد نگارگری و خوشنویسی و سایر هنرها خوب هستند. شاخه های هنری اعضای یک ارکستر هستند که با هم همنوازی می کنند. تکنوازی نمی کنند باید با هم خوب بنوازند. »

بهشتی یکی از دلایل لزوم ایجاد تعامل میان رشته های مختلف را دلیلی برای از میان بردن این بیماری دانست:«شاید یکی از دلایلی که به ما حکم می کند که در فكرچاره این مشکل باشیم برای برون رفت از این مشکل است. در تاریخ هنر نیز نهضت های هنری زمانی شکل گرفته اند که همه هنرها در کنار هم حرکت کرده اند.»

رضا سيدحسيني - مترجم منتقد ادبي - كه از طرف اهالي ادبيات صحبت مي‌كرد با تاكيد بر اين مطلب كه بايد به ضرورت همراهي هنر، ادبيات و فلسفه بيش از اين پرداخته شود، گفت:«اميدوارم بتوانيم با برگزاري چنين نشست‌هايي در بالا بردن سطح فرهنگي كشور قدم برداريم و با اين حركت شاهد توفيقات خوبي در اين راستا باشيم.»

يوسف اباذري جامعه شناس و سردبير مجله ارغنون كه به نمايندگي اهالي فلسفه سخن مي‌گفت ، به ناديده گرفته شدن علوم انساني در ايران از آغاز ورود مدرنيته اشاره كرد و افزود:« خلط بين تقدم و تاخر علوم دقيقه و علوم انساني در ايران زمان قاجار آغاز شد. در ايران درست عكس آن چه در فرنگ رخ داد، علوم انساني ناديده در مقابل علوم تجربي ناديده گرفته شد. توجه بيش از حد به تكنولوژي و شيفتگي نسبت به آن، راه را بر توجه به علوم انساني و اخلاقي و فلسفه بسته است؛ چنان كه رئوس مديريت‌هاي ارشد كشور همگي در دست پرورش‌يافتگان علوم دقيقه است.»

به گفته اباذري : «در غرب، اول هنر، ادبيات و فلسفه تغيير پذيرفت و بعد تكنولوژي جديد پا به عرصه‌ي وجود گذاشت؛ درست عكس آن‌چه در ايران اتفاق افتاد و البته ما ضررهاي بسياري از اين ناحيه ديده‌ايم و اميدواريم كه نشست‌هاي اين‌چنيني برطرف‌كننده‌ي اين سوء تفاهم‌هاي تاريخي باشد. به نظر من صرفا گردهمايي هنرمندان و ادبا و فيلسوفان ناكافي است و در اين نشست‌ها بايد از اهالي علوم پزشكي و مهندسي نيز خواست كه حضور پيدا كنند. موضوع را بايد جدي بگيريم. در دنيايي چند‌رشته‌يي زندگي مي‌كنيم كه امثال آدورنو و هايدگر راه گشايش از اين آشفتگي را نه در جامعه‌شناسي و فلسفه، كه در هنر مي‌بينند.»

دكتر محمود عزيزي - كارگردان تئاتر – يكي ديگر از كساني بود كه از جانب اهالي هنر و به ويژه تئاتر رشته سخن را به دست گرفت.

وي گفت: « در همه جريانات اجتماعي - تاريخي شاهد حضور تئاتر براي جبران برخي كاستي‌ها هستيم، اما در ايران هيچ‌گاه اين اتفاق نيفتاد. اهميت اين نشست‌ها همين است كه به اين موضوع بپردازند كه چرا ما هيچ‌گاه يك جريان نداشته‌ايم. در تاريخ معاصر ايران هم مشاهده مي‌شود كه تئاتر در زمان‌هاي مختلف، رسالت فيلسوفان گروه‌هاي سياسي و حاكميتي كه مسووليت ملتش را فراموش كرده، به دوش كشيده است، اما هيچ‌گاه نتوانسته به صورت يك جريان به حيات خود ادامه دهد. ما از رسالت آن انديشه‌ي پاكي كه بنيان نمايش را گذاشته است، فاصله گرفته‌ايم و اين نشست‌ها بايد غفلت‌هاي ما را يافته و راهكار ارائه دهد.»

نخستين نشست مشترك اهالي انديشه، هنر و ادب با اجراي برنامه موسيقي توسط گروه خورشيد و نمايش فيلم پايان يافت.

احمد مسجد جامعي، سيد محمد بهشتي، محمد مهدي حيدريان، محمد رضا شجريان، احمد رضا درويش، رضا سيد حسيني، دکتر عبدالله نصري، محمد سرير، دکتر حسن رياحي، عبدالله اسفندياري، بني اردلان، نصرالله پورجوادي، محمود عزيزي، شهرام اقبال زاده، محمد حسن شهسواري زاده، شادمهر راستين و جمع ديگري از اهالي فرهنگ و هنر و ادب در اين نشست حضور داشتند.

 
 
 

زمان انتشار: شنبه ٢٥ شهريور ١٣٨٥ - ٠٩:١٨ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




تازه های خبری
اخبار
اخبار موسسات و زیرمجموعه ها
کلیه حقوق متعلق به این پورتال برای فرهنگستان هنر محفوظ است.