اخبار > شهرسازي، عزم عمومي مي‌خواهد


رونمايي كتاب «پديدارشناسي مكان» نوشته‌ي دكتر پروين پرتوي
شهرسازي، عزم عمومي مي‌خواهد

 

كتاب «پديدارشناسي مكان»، اثر دكتر پروين پرتوي، استاديار گروه شهرسازي دانشگاه هنر،‌ بيستم شهريور ماه در مركز هنر پژوهشي نقش‌جهان رونمايي شد.

كتاب «پديدارشناسي مكان»، اثر دكتر پروين پرتوي، استاديار گروه شهرسازي دانشگاه هنر،‌ بيستم شهريور ماه در مركز هنر پژوهشي نقش‌جهان رونمايي شد.

به گزارش روابط عمومي مركز هنرپژوهي نقش‌جهان وابسته به فرهنگستان هنر، كتاب پديدارشناسي مكان نوشتة دكتر پروين پرتوي، در جلسه‌اي با حضور دكتر سيدمحمد بهشتي، دكتر محمود توسلي، مهندس يارزاده و گروهي از معماران و علاقمندان در مركز هنر پژوهي نقش‌جهان رونمايي شد.

دكتر سيدمحمد بهشتي، در آغاز اين جلسه با تاكيد بر لزوم انتشار كتاب‌هايي دربارة شهرسازي گفت: :ما در زمانه‌اي زندگي مي‌كنيم كه دوباره تمناي شهر و رفتن به سمت مدنيت را داريم. اگر مكاني مدنيت پيدا كند، ما متقاضي هستيم و به سمت آن جذب مي‌شويم. از سال‌ها كه دچار بيماري فراگيري شده بوديم كه شهر را به كناري پرت كرده بوديم، حالا در آرزوي شهر و مدنيت به سرمي‌بريم. پس بايد فضاي شهري و شهرها را بشناسيم. از اين جهت خوشحالي من از انتشار اين‌گونه كتاب‌ها از روي تعارف نيست. در اين مسير هر قدمي برداشته شود اگر موفق باشد كه چه بهتر و اگر ناموفق هم باشد، بازهم ارزشمند است.»

دكتر بهشتي دربارة كتاب‌ «پديدارشناسي مكان» گفت: ارزش اين كتاب، نه به لحاظ صحت و سقم موضوعات؛ بيشتر به لحاظ شجاعت در وارد شدن به اين مسير است. در مورد كتاب «پديدارشناسي مكان» نظرهايي هست، معناهايي و انتقادهايي، اما براي آن‌ها كه فكر مي‌كنند مي‌توانند در اين مسير، گويي بزنند، آغاز خوبي است؛ اين گوي و اين ميدان، بيايند به شهرسازي ما كمك كنند.»

دكتر محمود توسلي نيز ضمن تبريك به دكتر پرتوي به خاطر تحقيق دشواري كه در اين كتاب صورت داده است گفت: «اين كتاب مجموع چندرسالة دكتري است. كاري كه در اين تحقيق انجام گرفته چندين بخش مبتني بر نظريات چند فيلسوف است به ويژه فيلسوف معروف پديدارشناسي، هوسرل و هايدگر كه به تازگي بعضي از كتاب‌هايشان در حال ترجمه است. اما به اعتقاد من نياز هست كه در چاپ‌هاي بعدي اين كتاب، بخشي در باب پديدارشناسي به طور كامل ارائه شود. چرا كه به نظر من چندين كتاب بايد قبل از اين كتاب ترجمه و نوشته شود.»

دكتر توسلي از فرهنگستان هنر خواست كه به دانشگاه و دانشجويان نزديك‌تر شود: «استدعاي من از فرهنگستان هنر اين است كه يك جوري به دانشگاه نزديك شود و روي اين مفاهيم بنيادي كار كند. ما در بحث فلسفه ، رسالات زيادي داريم كه به صورت خلاصه و در صفحات كم مفاهيم بنيادي فلسفه را به طور كامل و شفاف توضيح مي‌دهد. در بحث معماري نيز نياز به اين كتاب‌ها هست كه در متني شفاف و راهگشا مفاهيم معماري بازگشايي شود.»

در ادامه دكتر پروين پرتوي، نگارندة كتاب «پديدارشناسي مكان» به 30 سال تحصيل‌اش در رشتة شهرسازي اشاره كرد و گفت:‌يك ماه ديگر 30 سال است كه در رشتة شهرسازي تحصيل مي‌كنم. اوايل مثل هر دانشجويي سعي مي‌كردم آموخته‌هايم را در بخش‌هاي كاربردي به‌كار ببرم و خيلي هم شوق داشتم، اما بعدها دچار ياس تدريجي شدم، احساس مي‌كردم يك علامت سوال در من هست كه با اين كارها به آن نمي‌رسيم. وقتي به عنوان كسي كه بايد نياز اين مردم را بشناسد، به شهر يا روستايي مي‌رفتم، هميشه از امكاناتي كه به من داده بودند و آن‌چه بايد به آن مي‌رسيدم، وحشت داشتم. تا زماني كه ساكن آن منطقه نمي‌شدم و با مردم‌اش نمي‌نشستم، شروع به كار نمي‌كردم. از همان ابتدا نگاهم يك نگاه پديدارشناسانه به شهرسازي بود. در دورة دكترا مقاله‌اي را با نام «پديدة مكان» ديدم و به قدري به آن مباحث احساس نزديكي كردم كه تصميم‌گرفتم رسالة دكترايم را دربارة مكان بنويسم.»

دكتر پرتوي دربارة كتاب پديدارشناسي مكان گفت: «تمام اشياء و پديده‌هاي عالم در صورتي كه با انسان رشد پيداكنند، تبلور واقعي مي‌يابند، اين بحث اصلي كتاب من است. هايدگر، معتقد است كه تمام پديده‌هاي عالم، نشاني از خداوند و انسان‌ها دارند. پديدارشناسي مي‌گويد اگر ما پديدارشناس هستيم، مي‌گذاريم پديده آشكار شود چون پديده، به صورت بالقوه در خود، آن شكل را دارد و پديدارشناسي تنها به پديده كمك مي‌كند كه آن شكل را پيدا كند.»

دكتر پرتوي به مباحث مختلف اين كتاب اشاره كرد و گفت:‌ «براي اين كتاب،‌ دو سال در حوزة پديدارشناسي مطالعه مي‌كردم، بعد به تعريف مكان و اين‌كه پديدارشناسي مكان چه مفهومي دارد، رسيدم. در غرب از دهة 60 به اين سو در حوزة معماري و شهرسازي تحقيقات خوبي انجام شده است. من در اين رساله شيوه‌هاي كاربردي كردن پديدارشناسي مكان را در مطالعات معماري و شهرسازي بررسي كردم و اين كتاب، به مباحث اصول و مفاهيم پديدارشناسي،‌ بررسي اجمالي مفهوم شناخت،‌ پديدة مكان و سكنا گزيني، پديدارشناسي مكان و چالش‌ها و راهكارها مي‌پردازد.»

دكتر پروين پرتوي در پايان گفت: «بازگشت ما به هويت مكان در شهرسازي و معماري، يك عزم عمومي مي‌خواهد. بايد اين دغدغه به حوزة درسي سرايت كند و بر آن كار و مطالعه شود تا جذب شود. با يك كتاب نمي‌توان بحث مكان را در شهرسازي كامل كرد.»

در پايان دكتر پرتوي از فرهنگستان هنر كه زمينة چاپ اين كتاب را فراهم كرده تشكر و قدرداني كرد.

 
 
 

زمان انتشار: يکشنبه ٢٤ شهريور ١٣٨٧ - ١٣:٥١ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
اخبار موسسات و زیرمجموعه ها
کلیه حقوق متعلق به این پورتال برای فرهنگستان هنر محفوظ است.