مجموعه مقالات هنر و اخلاق، به همت معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر و با همکاری مؤسسه تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) وابسته به فرهنگستان هنر، منتشر شد.
مجموعه مقالات هنر و اخلاق، به همت معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر و با همکاری مؤسسه تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) وابسته به فرهنگستان هنر، منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، این کتاب شامل مقالات نخستین هماندیشی هنر و اخلاق است که اسفندماه 1394، در فرهنگستان هنر برگزار شد.
مجموعه مقالات هنر و اخلاق شامل 9 مقاله با عنوانهای «امانوئل لویناس و اثر هنری: امکان بازکشف امر اخلاقی در تجربه زیباشناسانه»، «نسبت "زیبایی" و "ارزش" در فلسفه جورج سانتایانا»، «کارکرد روایت در تعمیق اخلاق فضیلت»، «نویسندگی و تعهد؛ بررسی رویکرد اخلاقی سارتر به ادبیات»، «مناسبات هنر و اخلاق در "نقد قوه حکم" کانت»، «نسبت هنر و تباهی اخلاقی دولت شهر از نظر افلاطون»، «نقد زیباییشناختی و نقد اخلاقی: جستاری در دفاع از خودآیینی»، «نسبت میان هنر (ادبیات) و اخلاق در پارادایم نظریه فضیلتنگرانه با تکیه بر دو اثر کمدی الهی و سیرالعباد الیالمعاد»، «نسبت اخلاق و معماری در آرا وارویک فاکس» از صاحبنظران حوزه فلسفه و هنر است که به کوشش فاطمه بنویدی گردآوری شده است.
در مقدمه این کتاب به قلم انشاءالله رحمتی، دبیرعلمی هم اندیشی هنر و اخلاق، آمده است: «آدمی هم در زندگی فردی و هم در زندگی اجتماعی خویش با "بایدها و نبایدهای" بسیاری مواجه میشود. اساسا همین "بایدها و نبایدها" مسیر او را در زندگی مشخص میکند. اما همین که او در مقام عمل به این "بایدها و نبایدها"، از مرحله هدایت از طریق دیگران یا هدایت از طریق سنت اجتماعی فراتر میرود و به نوعی خودمختاری میرسد به این معنا که میخواهد خود معلوم کند که چرا باید از این "بایدها و نبایدها" پیروی کرد - در آن صورت در مییابد که همه آن "بایدها و نبایدها" وزن یکسانی ندارند.»
رحمتی در ادامه درباره بایدها و نبایدهای عرصه اخلاق چنین قلم زده است :«بخش عمدهای از این "بایدها و نبایدهای" اخیر ذیل اخلاق قرار میگیرد که پدیدهای جهانشمول است و احکام آن در میان همه اقوام و در همه ادوار تاریخ، سیطرهای بیچون و چرا داشته است و دارد؛ چندان که آدمیان حتی اگر در عمل به آنها، به هر دلیل، کامیاب نباشند، این قدر هست که بدانها تظاهر میکنند و بهندرت پیش میآید که کسی به خود جرأت دهد و در اعتبار آنها مناقشه کند. اما در طول تاریخ این قسم "بایدها و نبایدها" و نهاد متشکل از آنها که "اخلاق" (morality/morals) نامیده میشود، موضوع دقتورزیها و نظریهپردازیهای پیگیر فرزانگان بشر قرار گرفته است و رهاورد آن همه دقتورزیها و نظریهپردازیها، بحثهای تبیینی و تاسیسی، چه در مقام سلب و چه در مقام ایجاب بوده است و همه آن مباحث امروزه در دانشی که با عنوان نه چندان دقیق فلسفه اخلاق (philosophy ethics/moral) شناخته میشود، نظم و نسق یافتهاند. »
مجموعه مقالات هنر و اخلاق، با شمارگان 500 نسخه، در 190 صفحه و بهای 25 هزار تومان به همت مؤسسه متن منتشر شده است. علاقهمندان میتوانند این کتاب را از کتابفروشی فرهنگستان هنر به نشانی خیابان ولیعصر(عج)، پایینتر از چهار راه طالقانی، شماره 1550 تهیه کنند.
|