|
اخبار > تبلور روح والاي انساني در شخصيت استاد علي اكبر مختار تجويدي |
|
استاد فرشچيان در مراسم اختتاميه تجليل از خاندان تجويدي عنوان كرد
تبلور روح والاي انساني در شخصيت استاد علي اكبر مختار تجويدي
|
مراسم اختتاميه تجليل از خاندان تجويدي با محوريت تجليل از مقام علمي و هنري دكتر علي اكبر مختار تجويدي، هنرمند نگارگر و از شاگردان مرحوم علامه طباطبايي، پنج شنبه، ششم خرداد، با حضور گروهي از هنرمندان از جمله استاد محمود فرشچيان، استاد اميرخاني، استاد جمال پور و اعضاي گروه تخصصي هنرهاي سنتي فرهنگستان هنر، در تالار ايران ساختمان مركزي فرهنگستان هنر، برگزار شد.
مراسم اختتاميه تجليل از خاندان تجويدي با محوريت تجليل از مقام علمي و هنري دكتر علي اكبر مختار تجويدي، هنرمند نگارگر و از شاگردان مرحوم علامه طباطبايي، پنج شنبه، ششم خرداد، با حضور گروهي از هنرمندان از جمله استاد محمود فرشچيان، استاد اميرخاني، استاد جمال پور و اعضاي گروه تخصصي هنرهاي سنتي فرهنگستان هنر، در تالار ايران ساختمان مركزي فرهنگستان هنر، برگزار شد.
به گزارش روابط عموميفرهنگستان هنر،در ابتداي اين مراسم محمدعلي رجبي، عضو گروه هنرهاي سنتي فرهنگستان هنر و دبيرعلمي اين همايش به ارائه گزارشي از مجموعه همايشهاي بزرگداشت خاندان تجويدي پرداخت و گفت: «فرهنگستان هنر افتخار اين را داشت كه در طول دوران فعاليت گروههاي علميخود، به معرفي و ترويج فرهنگ و هنر كشورمان، بپردازد. اين برنامه زير نظر صاحب نظران هنري صورت گرفت و به معناي واقعي نقش آكادميك خود را انجام داد. ابتدا شوراي هنري با حضور آقاي محمود افتخاري كه بيشترين مطالعه و كار را در زمينه اين خاندان صورت دادهاند و همين طور استاد اسماعيل نظري از شاگردان مرحوم محمد تجويدي، خانم نير دارايي، رياست موزه هنرهاي ملي، محمدرضا تائب از نوازندگان مرحوم تائب تشكيل شد و برنامه ريزي در زمينه معرفي اين خاندان انجام گرفت. بنابراين مقرر شد تا تماميآثار برجاي مانده از اين خاندان را جمع آوري كنيم و مجموعه كم نظيري را به نمايش بگذاريم. در كنار برگزاري اين نمايشگاه نيز هر هفته ما برنامهاي را جهت معرفي تك تك اعضاي اين خاندان برپا كرديم.»
رجبي در ادامه به توضيح درباره شخصيت استاد علي اكبر تجويدي پرداخت. او در اين باره گفت: «دكتر علي اكبر تجويدي، استاد فرزانهاي است كه در نوع خودش بي نظير است. او نقاش، نگارگر، موسيقيدان و باستان شناس است و كتابهايي نيز در زمينه تخت جمشيد و حفاريهايي كه در آنجا صورت گرفته نگاشته است. او همچنين در زمينه تاريخ هنر و حكمت هنر نيز استادي توانمند است. شايد بتوان گفت او كسي است كه يكي از بهترين بحثها را در باب حكمت و هنر ايران بيان كرده. چون او هم دستي بر هنر داشته و هم با توجه به آشناييش با زبان عربي و تعاليميكه زيرنظر استاد علامه طباطبايي ديده، توانسته اين مباحث را مطرح كند.»
محمدعلي رجبي، در پايان سخنانش به بازخواني تكههايي از مقالات دكتر علياكبر تجويدي در مجلات «خيال» پرداخت. در ادامه، دكتر محمدحسين حليمي، عضو هيئت علميدانشكده هنر دانشگاه تهران، درباره شخصيت هنري علمي و اخلاقي استاد علي اكبر تجويدي سخنراني كرد. او در اين باره گفت: «درست است كه امروز استاد تجويدي به دليل كسالت در اين جمع حضور نداد؛ ولي ما كاملاً ايشان را در كنار خودمان حس ميكنيم. ايشان عضوي از خاندان تجويدي هستند. كساني كه عمري را در هنرهاي سنتي، موسيقي و تعليم و تربيت صرف كردند. ما پيش از انقلاب منابع هنري چنداني نداشتيم. من حدوداً چهل و پنج سال پيش، زماني كه با دكتر تجويدي آشنا شدم، زماني بود كه ايشان نامشان به عنوان دبير بينالهاي نقاشي شهرت داشت. در آن سالها ايشان كارشناسي مقتدر بودند و فعاليتهاي رايج بين المللي را مديريت ميكردند. بيشتر منابع موجود در آن دوران منابع خارجي بود و به زبان فارسي چندان مأخذي وجود نداشت. البته كتابي به نام نگارگري ايران بود كه توسط بازيگري نوشته شده بود و به زبان انگليسي بود. در سال 1352 بود كه دكتر تجويدي كتاب نگاهي به هنر نقاشي ايران را نگاشتند. هر چند اين كتاب، توسط اداره فرهنگ و هنر ژاپن به چاپ رسيده بود؛ اما از نظر نوع چاپ و منابع تصويري، نفيس نبود. بعد از انقلاب به دليل نياز شديد، من اين كتاب را به يكي از مديران ارشاد معرفي كردم و به تكميل منابع تصويري آن پرداخته شد. اين كتاب، نمونه بينظيري از نظر عمق معنا و نحوه نگاه به حساب ميآيد.»
وي افزود: «دكتر تجويدي در اين كتاب، با اينكه به نگارگري توجه دارد، اما نگاه جامعي به گذشته تاريخي ما كرده و به همان نسبت كه به هنر دوران اسلامي پرداخته، به هنر دوران هخامنشي و دوران باستان نيز توجه داشته.»
در پايان نيز استاد محمود فرشچيان، سخنراني كوتاهي درباره خاندان تجويدي انجام داد. او در اين باره گفت: «من و ايشان گفتگوها و جلساتي درباره هنر نقاشي با يكديگر داشتهايم. هاديخان احياگر هنر نقاشي ايران بود و پرچمدار و پيشروي اين هنر بود. آقاي علي اكبر تجويدي نيز بسيار مورد علاقه من بود و ما در سالهاي گذشته در اداره فرهنگ و هنر ملاقاتهاي فراواني داشتيم و درباره اوضاع هنري ايران درد و دل ميكرديم. من پيش از آنكه به اينجا بيايم، ميخواستم ابتدا ملاقاتي را با آقاي دكتر تجويدي داشته باشم. اما اين سعادت ميسر نشد. نهايت روح والاي انساني در شخصيت ايشان تبلور دارد. مهندس صبوري فيلم سه ساعتهاي از زندگي ايشان تهيه كرده كه من چند بار آن را ديدهام. در اين فيلم زواياي زندگي استاد علياكبر تجويدي و موسيقي زيباي ايشان كاملاً به چشم ميخورد. همچنين من با محمد تجويدي در هنرستان همكاري ميكردم. من واقعاً آرزوي سلامتي و پايداري براي دكتر علي اكبر تجويدي دارم.»
گفتني است در اين مراسم، لوح تقدير توسط استاد فرشچيان، استاد اميرخاني، عبدالمجيد شريف زاده و دكتر حليمي، به جمعي از دست اندركاران برگزاري اين همايش، از جمله استاد محمود افتخاري، عضو شوراي علمي و برنامهريزي همايش، استاد اسماعيل نظري، استاد هنر، خانم منير دارايي، رياست موزه هنرهاي ملي ايران، محمدرضا تائب، نوازنده كامران تجويدي، هنرمند نگارگر، زهرا تجويدي، هنرمند نگارگر و فرزند مرحوم علي تجويدي و فريد تائب اهدا شد. در پايان نيز فيلم كوتاهي از گزيده سخنراني استاد علي اكبر تجويدي در مراسم اهداي نشان دولتي بهترين پژوهشگر به ايشان، براي حاضران نمايش داده شد.
|
|
|
|
|
زمان انتشار: شنبه ٨ خرداد ١٣٨٩ - ١٠:٢٨ | نسخه چاپي
...در حال ثبت نظر نظر شما ...در حال ثبت نظر خروج
|