آیین نکوداشت استاد ابراهیم مقبلی همزمان با نمایش آثار این استاد پیشکسوت در فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر همزمان با برگزاری نمایشگاه آثار ابراهیم مقبلی با عنوان «ازعینیت تا ذهنیت» از وی به خاطر بیش از نیم قرن تلاش در راه اعتلای فرهنگ و هنر کشور تقدیر شد.
این مراسم که با همکاری فرهنگستان هنر، اداره کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تبریز، سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز و موسسه فرهنگی و هنری صبا برگزار شد، حبیبالله صادقی، عضو پیوسته فرهنگستان هنر، سهراب هادی، نقاش، گرافیست و مدیر انتشارات دفتر نشر آثار امام خمینی (ره)، جواد نوبهار، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و همایون سلیمی، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر، به سخنرانی پرداختند.
حبیبالله صادقی نخستین سخنران این مراسم، در تجلیل مقام استاد مقبلی گفت: «این سرزمین گوهران بسیار ارزشمندی چون استاد مقبلی دارد که باید نام و یاد آنها در پیشانی فرهنگ تصویری و هنری ایران معاصر نقش بندد. استاد مقبلی نه تنها من کوچک را به عنوان شاگرد، که تمام سرزمین پهناور ایران را با آغوش باز پذیرا بود. همچنین نقاشان بزرگ روسی نیز از او به نیکی یاد میکنند. ارزش کار استاد مقبلی آنجاست که ایشان در شرایط اقلیمی خاص دست به بدعت در سنت نقاشی زدند و با سینه ستبر و قدرت و شکوه، روبروی سنت نقاشی اروپا ایستادند و نقاشی را از عینیت به سمت ذهنیت سوق دادند. این امر، بسیار خطیر و بی بدیل بود.»
استاد سهراب هادی سخنران بعدی این نشست که سی سال پیش، نقدی بر آثار استاد مقبلی نوشته بود، سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: «فرد فرد شما شرکتکنندگان، شمع این مجلس هستید و شمع شما استاد ابراهیم مقبلی است. پاسداشت هنر و هنرمند، یعنی احترام به حقیقت معنای وجودی انسان. امروز که بعد از سی سال، فرصت پیش آمد و آثار ایشان را دوباره دیدم، به من ثابت شد؛ سی سال پیش در پی بردن به بزرگی و عظمت نقاشی و آثار او اشتباه نکرده بودم.»
مدیر انتشارات دفتر نشر آثار امام خمینی (ره)، درباره نام نمایشگاه استاد ابراهیم مقبلی گفت:«اما دلیل اینکه چرا این نمایشگاه از عینیت تا ذهنیت نامگذاری شد؛ این است که در نقاشی موضوع عینیت در شکل و شیء و هنر، یک پوسته نازک از عظمت حقیقت را دیدن است. از وقتی که یک تفکر در ذهن هنرمند شکل میگیرد تا آنچه به وقوع میپیوندد، عینیتِ همان امتزاج و آمیختگی با جان است که از صافی خیال هنرمند میگذرد. این ساحتِ خیالِ هنرمند، با عینیتی که در طبیعت وجود دارد، ذهنیتی میشود که ادراک هنرمندانه را شکل میدهد.»
همایون سلیمی و جواد نوبهار که از شاگردان استاد ابراهیم مقبلی بودند با دعای طول عمر و سلامتی برای استاد گرانقدر و برجسته نقاشی ایران، به تعریف خاطراتی از دوران جوانی و روزگاری که شاگرد استاد بودند پرداختند.
آیین نکوداشت استاد ابراهیم مقبلی، عصر امروز، 23 آبان ماه، در سالن همایشهای فرهنگستان هنر، برگزار شد. همچنین در ادامه این مراسم، نمایشگاهی از آثار این استاد فرهیخته با عنوان «از عینیت تا ذهنیت» در موسسه صبا به نمایش درآمد.
شرح کامل این نشست در نشریه سفیر هنر متعاقباً منتشر خواهد شد.