نمايشگاه "سقاخانه: يك جنبش ملي" با بيش از 30 اثر مطرح از جنبش سقاخانه افتتاح شد.
به گزارش روابطعمومي فرهنگستانهنر، نمايشگاه "سقاخانه: يك جنبش ملي" با بيش از 30 اثر مطرح از جنبش سقاخانه، روز شنبه 8 آبان ماه 95، به همت مؤسسه صبا، افتتاح شد.
در اين نمايشگاه آثار كمتر ديده شده از هنرمنداني همچون حسين زندهرودي، صادق تبريزي، ناصر اويسي، مسعود عربشاهي، جعفر روحبخش و همچنين زندهيادان فرامرز پيلآرام، ضياءالدين امامي و منصور قندريز در معرض ديد علاقهمندان قراردارد.
در مراسم افتتاحيه اين نمايشگاه، مهدي حسيني، دبير نمايشگاه "سقاخانه: يك جنبش ملي" و هادي سيف، پژوهشگر هنرهاي سنتي، در مورد جنبش سقاخانه سخنراني كردند.
مهدي حسيني در ابتداي سخنان خود، ضمن خوشامدگويي به حضار، در مورد گنجينه فرهنگستانهنر اظهار داشت:
«گنجينه فرهنگستانهنر، افضل بر تمام گنجينهها و موزههاي تهران است و از دورههاي مختلف و از پيشكسوتان و كساني كه پايههاي نقاشي مدرن ما را ايجاد كردهاند، در گنجينه فرهنگستان آثارييافت ميشود تا دورههاي بعدي وكساني كه به طور مستقل به هنرتجسمي ميپرداختند، مانند سهراب سپهري، ابوالقاسم سعيدي و ناصر عصار كه هنرمنداني بودند كه در قالب خاصي نميتوان آنها را قرار داد.»
اين عضوپيوسته فرهنگستانهنر در ادامه گفت:
آثاري از جنبش سقاخانه نيز در فرهنگستانهنر موجود است و با توجه به ايام محرم و صفر، تصميم گرفتيم، اين قسمت از گنجينه را به نمايش بگذاريم.
او درباره علل تأثيرگذاري جنبش سقاخانه افزود:
«يكي از دلايل تاثيرگذار بودن اين جنبش، ريشه در فرهنگ و هنر ما دارد؛ به خصوص فرهنگ شيعي ما. چون در دهه 40 خورشيدي، سياست فرهنگي و همچنين رويكرد به ارزشهاي فرهنگ ملي بسيار شديد بود.»
حسيني سخنانش را با توضيح در مورد شكلگيري دانشگاه هنرهاي زيبا پي گرفت و بيان كرد:
«دانشگاه هنرهاي زيبا، در سال 1319، ايجاد شد و نخستين رئيس آن «آندره گدار»، برنامهاي را كه براي محتواي آموزشي پيشبيني كرده بود، برنامهاي غربي بود. مدتي پس از آن، اداره فرهنگ و هنر، به فكر تدوين برنامه فرهنگي مبتني بر فرهنگ ملي افتاد و برنامه ديگري را پيش گرفت. در اين زمان توجه به فرهنگ ملي زياد شد و در نتيجه دانشكده هنرهاي تزييني شكل گرفت. اين دانشكده در سال 1329 درست 20 سال بعد از تأسيس دانشگاه هنرهاي زيبا، آغاز به كار كرد و برنامه آن مقابل دانشگاه هنرهاي زيبا بود.»
پيشكسوت تجسمي، از اكبر تجويدي، هوشنگ كاظمي، صادق كيا، عيسي بهنام، كريم امامي، بيژن صفاري را از جمله برنامهريزان و آموزگاران آن مجموعه نام برد.
او با اشاره به زمينه شكلگيري اين جريان، بيان داشت:
«وقتي اين جريان به وجود آمد، افرادي از دل آن برخاستند كه اين رويكرد را داشتند. از مولفان اين رويكرد، منصور قندريز، حسين زندهرودي، فرامرز پيلآرام، مسعود عربشاهي و صادق تبريزي از دانشجويان همين دانشكده بودند. پرويز تناولي هم گرچه در ايران تحصيل نكرده بود، ولي زماني كه به ايران مراجعت كرد، با فعاليت اين جنبش همزمان شد.
پس از سخنراني دبيرنمايشگاه "سقاخانه: يك جنبش ملي" هادي سيف، پژوهشگر برجسته هنرهاي سنتي، ديگر سخنران اين مراسم بود كه در مورد جنبش سقاخانه، چنين گفت:
«هر وقت به نهضت سقاخانه اشاره ميشود، صحبت از آقاي تناولي و زندهرودي است كه قصد رفتن به حضرت عبدالعظيم ميكنند و يك مقدار از دستنوشتهها و دعانوشتهها را ميبينند و تصميم به كارهايي ميگيرند. در صورتيكه اين بخشي از خاطرات اين عزيزان است و من به خود آقاي تناولي هم تأكيد كردهام كه اينها را به عنوان چگونگي شكلگيري جنبش سقاخانه بيان نكنند؛ چون در شأن واقعهاي كه يك حركت مثبت بوده، نيست.»
سيف، جنبش سقاخانه را وارث انديشهها و دغدغهها و نگرانيهايي كه ريشه در استقلالطلبي انديشه و ذوق ايرانيان داشته است، معرفي كرد و از كمالالملك به عنوان كسي كه مرتب به شاگردانش گوشزد ميكرد تا مراقب باشند، گرايش به سمت هنركلاسيك و جهانيشدن، آنها را از هويت و استقلال تفكر و انديشه خودمان غافل ننمايد، یاد کرد.
در ادامه اين مراسم، حضار براي بازديد از نمايشگاه، به سمت نگارخانه خيال رهسپار شدند و از آثار هنرمندان جنبش سقاخانه ديدن كردند.
براي دريافت اطلاعات بيشتر، اينجــــــــا كليك كنيد.
براي اطلاع از اخبار فرهنگستان هنر به كانال ما در تلگرام بپيونديد: https://telegram.me/artacademy