اولين نشست تحليلي موسسه فرهنگي هنري صبا در نخستين روزهاي برپايي دومين دوسالانه بين المللي پوستر جهان اسلام با سخنراني ابراهيم حقيقي با موضوع «گرافيك در عرصه فرهنگ» برگزار شد.
اولين نشست تحليلي موسسه فرهنگي هنري صبا در نخستين روزهاي برپايي دومين دوسالانه بين المللي پوستر جهان اسلام با سخنراني ابراهيم حقيقي با موضوع «گرافيك در عرصه فرهنگ» برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، دراين جلسه ، ابراهيم حقيقي با انتقاد از پاره اي حركتها و گرايشهاي رايج در عرصه پوستر كه فاقد پشتوانة درست و اصولي و بينش منطقي و رفتار حرفه اي است. از جمله افراط در كاربرد حروف لاتين به شكلي نامناسب،عدم تناسب با مضمون ، فرم زدگي مفرط و دوري از محتوا و در نهايت گريز از كاربردي شدن و دوري از مخاطب عام كه در واقع نوعي انحراف از كاركردهاي اجتماعي و اطلاع رساني و فرهنگي رسانة پوستر و گرافيك است اظهار داشت : ما بايد نقد آسيب شناسانه اي ازاين وضعيت داشته باشيم تا گرافيك به سمت فرهنگ سازي متمايل شود و براي رشد فرهنگي و اثر گذاري بايد از دوسو ، حركت خود را تصحيح و اصلاح كنيم : 1- از خودمان (طراحان پوستر و گرافيك) 2- از مديران و مسئولان اين عرصه تا رفتار فرهنگي درستي در ساماندهي طراحي هاي شهري داشته باشيم.
وي با بيان اينكه گرافيك را چه در وجه هنري و چه در وجه ارتباط تصويري هر گونه كه تعريف كنيم حركت آغازين آن در ذهن طراح از محتوا شكل مي گيرد و هنرمند براي بيان و انتقال درك خود ازمفاهيم فرم مناسب را جستجو و انتخاب مي كنند گفت : متاسفانه امروز طراحان پوستر با درك نارسا و نادرستي از فرم محتوا را فراموش كرده اند و هر فرمي را با هر محتواي بي هيچگونه ربط و انسجامي تلفيق مي كنند و پيداست كه كوچكترين دريافت و اطلاع و انديشه اي در خصوص موضوع و محتواي پوستر ندارد. وي افزود : علائم بصري زيباشناسانه و فرم مجرد و بي ارتباط با معنا و بعد انتساب آن به مفاهيم مضاميني يك رفتار غير حر فه اي و آزار دهنده است كه بايد آنرا كنار گذاشت. وي با اشاره به برخي ناهنجاريها در طراحي و زيباسازي فضاهاي شهري از جمله نوشتن آيات قرآن با خطي به رنگي مناسب در زير پل هاي شهر و نيز نقاشي ها ي ديواري كه از اوليه ترين شاخصه هاي حرفه اي و زيباشناختي بي بهره اند و عمدتاً سفارشي و توسط طراحان بازاري ناآشنا با اصول اوليه زيبا سازي شهري و فرهنگ بصري درست و بسامان اجرا مي شوند گفت ما از شهرداري مناطق مي خواهيم تا از مشاوران حرفه اي در اين امر كمك بگيرند و از تخصص آنان استفاده كنند تا شاهد حاكم شدن نازل ترين سليقه ها و سطحي ترين گرايشها كه بشدت در شناخت تصويري مردم شهر تأثير منفي و مخربي مي گذارد نباشيم . وي با انتقاد از اغراق در تايپوگرافي و فراموش كردن اهميت تصوير بعنوان مهمترين اصل در ساختار بصري پوستر و گرافيك گفت اينهم از عوارض دوري از محتوا و معنا و اولويت دادن به فرم در بدترين شكل خود است.
وي همچنين به پوسترهاي تك واحدي و رواج نادرست آن در ميان طراحان جوان گرافيك اشاره كرد و گفت: اولين بار خود من پوستر واحدي را كار كردم و مرحوم استاد مميز هم گفتند اين كار باعث تشويق بيشتر طراحان جوان به فعاليت و خلاقيت هنري مي شود اما پوستر مگر براي تكثير در سطح شهر و ديده شدن و اثر گذاري روي انسان شهرنشين امروز نيست؟ وي تأكيد كرد: ما بايد آسيب شناسي كنيم و عرصه نقد را از خودمان گسترش دهيم چرا كه ما در رواج اين پوسترها ناكارآمد مقصريم . زيبايي شهر ما دارد از دست مي رود. بايد از خودمان شروع كنيم و اصلاح كنيم تا وجه فرهنگ ساز گرافيك دوباره ايجاد شود چرا كه پوستر براي ديدن در مهماني يا زير سقف گالري ها نيست پوستر جايش در خيابان و وسط انبوه مردم شهر نشين و در حال گذر است. ما موظفيم به گرافيك خود، سامان دوباره بخشيم و شهر هايمان را هم زيبا كنيم.
نشست هاي تخصصي و پژوهشي موسسه صبا در طول برپايي دوسالانه پوستر جهان اسلام همچنان به كار خود اد امه خواهد داد.