انتشارات فرهنگستان هنر در زمانی فعالیت خود را آغاز کرد که چاپ و نشر کتابهای تخصصی در زمینه هنر بسیار اندک بود و تلاش کرد تا در زمینه «تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری» با عنوان مؤسسه «متن» گامهای مؤثری در این زمینه بردارد. این انتشارات در سالهای فعالیت خود اقدام به چاپ و نشر کتابهایی در حوزههای فلسفۀ هنر و زیباییشناسی، هنرهای تجسمی، معماری و شهرسازی، ادبیات، کلیات و تاریخ هنر، هنرهای صناعی، هنرهای نمایشی، و موسیقی کرده و تاکنون موفق شده بیش از 50 عنوان از کتابهایش در زمره کتاب سال، کتاب فصل و کتاب تقدیری قرار گیرد و جوایزی را دریافت کند. مؤسسه «متن» همچنین به دلیل انتشار كتابهای مهم و ارزشمند در زمینه تاریخ هنر ایران در مراسم افتتاح بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی كتاب تهران، به عنوان ناشر برگزیده بخش ویژه انتخاب شد و در چهارمین آیین بزرگداشت نسخ خطی، به دلیل چاپ نفیس شاهنامه شاه طهماسب، عنوان ناشر برگزیده را به خود اختصاص داد. در این مراسم در بخشهای ترجمه و تألیف نیز كتابهای شاهكارهای هنر ایران در مجموعه لهستان و دانشنامه مهر و حكاكی در ایران، شایسته تقدیر شناخته شدند. در ضمن این انتشارات در سال ۱۳۹۰ از سوی خانۀموسیقی به عنوان ناشر برگزیده حوزه موسیقی انتخاب شد و نُه عنوان از کتابهای منتشر شده در زمینه موسیقی موفق به دریافت جوایز گوناگون شدند. کتابهای پیش رو منتخبی است از تازههای انتشارات فرهنگستان هنر یا همان مؤسسه «متن» که با هم مشاهده میکنیم: اگر علاقهمند به مباحث هنر و زیباییشناسی هستید، کتابهای زیر به شما پیشنهاد میشود: فلسفه هنر در دانشنامه بریتانیکا 5 از جمله کتابهایی است که جان هاسپرس، فیلسوف فقید آمریکایی، آن را به رشته تحریر درآورده و مجید پروانهپور نیز مترجم آن است. نویسنده در این مدخلِ نسبتاً مبسوط میکوشد تا ضمن نشان دادن تفاوت فلسفه هنر با حوزههای مجانبی چون نقد هنر و زیباشناسی، دامنه مباحث این رشته را با ذکر مثالهایی از جهانهای هنری و ادبی به صورت روشن ترسیم کند.
هنرهای اسلامی ؛ ادبیات، موسیقی، نمایش، تجسمی - هنر در دانشنامه بریتانیکا ۴ نیز عنوان دیگر کتابی است که از تازههای انتشارات متن در زمینه مباحث هنر و زیباییشناسی محسوب میشود. این کتاب به قلم آنه ماری شیمل، آمنون شیلوه، یاکوب ام. لانداو، الگ گرابار است که ولیالله کاووسی آن را ترجمه کرده است. این کتاب درباره هنرهای اسلامی، هنرهای ادبی، نمایشی، و تجسمی است که جمعیت عظیم خاورمیانه و جاهای دیگر از سدۀ هفتم میلادی به بعد دین اسلام را پذیرفتند. پیروان این دین چنان تنوع نامحدودی از ادبیات و هنرهای نمایشی و هنرهای تجسمی و موسیقی خلق کردهاند که عملاً هر تعریف جامعی را به چالش میکشد. در معنای محدود، میتوان گفت هنرهای اقوام مسلمان فقط همانهایی است که مستقیماً از معارف اسلامی برمیخیزند. با این حال، معمولاً این اصطلاح برای همۀ هنرهای پدیدآمده به دست مردم مسلمان به کار رفته است، چه با دین آنها مرتبط باشد چه نباشد. موضوع این نوشتار شامل هنرهای پیشااسلامی ایرانیان و عربها و دیگر اقوام آسیای صغیر و شمال آفریقاست که در نهایت دین اسلام را پذیرفتهاند.
کتاب دیگری که در این زمینه منتشر شده، نظریه هنر و زیباییشناسی از دیدگاه شیخ نجمالدین کبری نام دارد. این کتاب را احمد پاکتچی، دانشیار مرکز پژوهشی مطالعات علوم قرآنی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به نگارش درآورده است. در توضیح این کتاب آمده است: زیبایی یکی از مسائلی است که در هر دوره از زندگی انسان، به نحوی ذهن اندیشمند او را درگیر ساخته است. شاید زیباییشناسی بهمنزلۀ حوزهای مدون و تفکیک شده از فلسفه، محصولی از اندیشهورزی مدرن به نظر آید؛ درحالیکه آخرین جلوه از التفات انسان به زیبایی و پرسشگری او در این باره بوده است. نجمالدين كبري يكي از شخصيتهاي اثرگذار و نوانديش در حوزۀ عرفان اسلامی است كه در قلمرو بحث از هنر و زیبایی پای گذاشته و فراتر از آن، گاه به عمق این مباحث راه جسته است. زیبایی از دیدگاه اندیشمندی چون شیخ نجمالدین، نهتنها عینیت دارد که از عینیترین حقیقتهای عالم هستی است و به همان اندازه که هستیِ هر موجود در این جهان وابسته به هستی خداوند است، هر زیبایی و هر زیبا نیز جلوهای از زیبایی او شمرده میشود. این نوع نگرش زمینهساز الگویی وحدتنگر و همگرا به امر زیبایی در جهان هستی است. مقایسه و همسنجی میان اندیشۀ او و برخی از اندیشمندان مدرن با رویکردی فراتاریخی به سامان دادن یک گفتوگو بین اندیشمندان با درنوردیدن زمان میانجامد.
همچنین کتابهایی چون: تاریخ زیبایی، نوشته امبرتو اکو، ترجمه هما بینا و تاریخ زشتی، نوشته امبرتو اکو، ترجمه هما بینا و کیانوش تقیزاده انصاری؛ مجموعه کتابهای فلسفه و حکمت -تاکنون 8 شماره از آن منتشر شده است-؛ درآمدی بر فلسفه هنر، نوشته نوئل کارول و ترجمه صالح طباطبایی؛ دانشنامه زیباییشناسی -تاکنون به چاپ هفتم خود رسیده- از جمله کتابهای تجدید چاپ هستند که میتوانید برای مشاهده و تهیه آنها به وبگاه مؤسسه متن به نشانی https://matnpub.ir مراجعه کنید.
|
||
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر: | |