ورقهای قرآنی مشهور به بایسنقری به خط محقق جلی مربوط به دوره تیموری و قرآنهای طوماری مربوط به قرن نهم و دوازدهم هجریقمری در نمایشگاه «گلستان نیایش» به نمایش گذاشته شد.
ورقهای قرآنی مشهور به بایسنقری به خط محقق جلی مربوط به دوره تیموری و قرآنهای طوماری مربوط به قرن نهم و دوازدهم هجریقمری در نمایشگاه «گلستان نیایش» به نمایش گذاشته شد.
بهگزارش ایرنا از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، آفرین امامی مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان روز شنبه - ۲۷ فروردین- در مراسم افتتاحیه نمایشگاه گلستان نیایش در عمارت چادرخانه کاخ گلستان گفت: کاخ گلستان گنجینه وسیع و غنی از فرهنگ و تاریخ کشورمان دارد و برای هر موضوعی این امکان وجود دارد تا آثار مرتبط با آن در قالب نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گیرد. به همین منظور نمایشگاهی مرتبط با ماه رمضان با عنوان گلستان نیایش برگزار کردیم.
وی نمایشگاه گلستان نیایش را متفاوت دانست و گفت: این نمایشگاه مجموعهای از آثار شامل قرآنهای خطی نفیس، قرآنهای طوماری به خط غبار مربوط به قرن نهم هجریقمری، قالیچه محرابی دوره قاجار، سجادههای قلمکار نقش محرابی دوره قاجار، نقاشی پشت شیشه با مضمون شمایلی از حضرت علی (ع)، ادعیه و... است که بسیاری از آنها برای نخستین بار به نمایش گذاشته شده است.
امامی اظهار کرد: قدیمیترین قرآنهای به نمایش گذاشته شده مربوط به ورقهای قرآنی مشهور به بایسنقری دوره تیموری با خط محقق جلی و سه قرآن طوماری به ابعاد ۱۰ متر مربوط به قرن نهم و دوازدهم هجریقمری است. همه این آثار متشکل از تفکر دینی و معرفتی هنرمندان کشورمان است که اندیشه بلند و نورانی خود را به زبان بازگو کردهاند.
قرآن کریم جزو مستحکمترین آثار الهی است
حجتالاسلاموالمسلمین فخرالدین صابری مدیر موزه ملی قرآن کریم نیز در این آیین گفت: این نمایشگاه فرصت خوبی برای آشنایی با آثار ارزشمند قرآنی که از پیشینیان به جا مانده است، فراهم میکند.
وی افزود: همه هنرهای اسلامی از جمله خوشنویسی، تذهیب، معماری، ادبیات و... برگرفته از قرآن کریم است. قرآن حدود ۷۷هزار و ۴۳۷ کلمه و ۱۱۴ سوره دارد و جزو مستحکمترین آثار الهی است.
مدیر موزه ملی قرآن کریم تصریح کرد: از نظر اصالت شاهد نسخههای ارزشمند خطی قرآن کریم هستیم. آیاتی را که به حضرت محمد (ص) نازل میشد، توسط افراد امین با دستور پیامبر در سه نسخه نوشته میشد. در زمان حضرت علی (ع) چهار تا ۱۲ نسخه قرآن کریم نوشته و توسط هیئتی به بلاد اسلامی فرستاده میشد. افرادی بودند که دوست داشتند قرآن را کتابت کنند که بعد از آن قرآن تکثیر شد.
وی افزود: خطی که در زمان پیامبر (ص) برای قرآن کریم کتابت میشد، حجازی بود. در زمان حضرت علی (ع) اعرابگذاری و نقطهگذاری آیات آغاز شد. او سهم عمدهای در کتابت قرآن و اعرابگذاری داشته است. هنرمندان با دقت قرآن را کتابت میکردند و با گذشت زمان سیر تحول کتابت قرآن را شاهد بودیم. در قرن ششم و هفتم هجری قمری به ویژه تیموری خط نسخ و نستعلیق برای کتابت قرآن آغاز شد.
ایرانیان مسلمان نقش موثری در روند کتابت قرآن کریم داشتند
محمدحسن سمسار کارشناس آثار فرهنگیتاریخی و نسخ خطی در ادامه گفت: ایرانیان مسلمان نقش موثری در روند کتابت قرآن کریم داشتند. آنها از قدیمترین ایام با دین درآمیختند و نخستین افرادی بودند که در کتیبهها خداوند را واحد نوشتند.
وی افزود: در این نمایشگاه بهترین آثار و قرآنهای خطی به نمایش گذاشته شده است. در این آثار به وضوح جانمایه دینی و مذهبی را میتوان دید. مردم ایران افکارشان با دین آمیخته بوده است.
نمایشگاه گلستان نیایش تا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ در عمارت چادرخانه کاخ گلستان میزبان علاقهمندان است.
|