• چهارشنبه ١٤ آذر ١٤٠٣
  • En

آرم فرهنگستان هنر
اخبار > یادداشت معاون پژوهشی پژوهشکده هنر در گرامیداشت روز کتاب و کتابخوانی


یادداشت معاون پژوهشی پژوهشکده هنر در گرامیداشت روز کتاب و کتابخوانی

 

ندا اخوان اقدم ، معاون پژوهشی پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر، به مناسبت 24 آبان، روز کتاب و کتابخوانی، یادداشتی منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده هنر متن این یادداشت بدین شرح است:

بیهوده نیست که کتاب «یار مهربان» ماست. از زمانی‌که خودمان را می‌شناسیم تا واپسین لحظات زندگی  اگر توانی باشد کتاب است که در دستان و کنارمان می‌ماند. از آن می‌آموزیم و با آن دقایق، ساعت‌ها و روزها را سپری می‌کنیم. با کتاب است که روابط انسان‌ها شکل دیگری به خود می‌گیرد، می‌توانیم با آن در زمان و مکان سفر کنیم و به سیر و سیاحت در دوردست‌های تاریخی و جغرافیایی مشغول شویم، با غم دیگری اندوه و با شادی دیگری خرسندی را تجربه کنیم. از اینروست که کتابخوانان غالباً افرادی باتجربه‌تر به نظر می‌آیند نه به این معنا که خود تجربه می‌کنند بلکه گویی تجربة دیگری در آنان متبلور می‌شود.

اهمیت کتاب چنان است که سالانه برگزاری نمایشگاه کتاب در تمام دنیا یکی از بزرگترین رویدادها در هر کشوری است. کتابخانه‌های مطرح دنیا نیز از مکان‌های دیدنی در هر شهر و دیارند و هر سال متولیان فرهنگی کشورها آماری از کتاب‌های منتشر و فروخته شده و نیز سرانه مطالعاتی ارائه می‌دهند تا در اصل اوضاع فرهنگی مملکت خود را در قالب آمار نشان دهند. کشور ما نیز در تولید آثار مکتوب تاریخ دیرینی دارد. از ادوار و ازمنه قدیم آثار مکتوب فراوانی در زمینه‌های ادب، شعر، هنر و علوم مختلف به شکل نسخ خطی به‌جامانده که همگی نشان از اهمیت کتاب و کتابخوانی در ایران‌زمین دارد. با ورود صنعت چاپ به ایران تولید کتاب چندین برابر شد و کتاب در دسترس همگان قرار گرفت. طی سالیان اخیر نیز آفرینش کتاب رشد چشمگیری داشته، گرچه از نقطه‌نظر کیفیت، نقدهای جدی به این حوزه وارد است. از سوی دیگر بنا به آمارهای رسمی سرانه مطالعاتی کشور به شدت پایین آمده که بسیار نگران‌کننده است و جا دارد با سیاست‌های متولیان حوزه فرهنگی، این مهم مورد توجه اساسی قرار گیرد.

انتشاراتِ پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر از بدو تأسیس خود تلاش داشته تا دستاوردهای پژوهشی استادان و پژوهشگران را در قالب کتاب‌های منتشر شده در اختیار محققان و علاقه‌‌مندان حوزه فرهنگ و هنر قرار دهد. در این سال‌ها سعی بر این بوده تا ثمره پژوهش‌های بنیادی، توسعه‌ای، کاربردی‌ و یا ترجمه آثار مطرح دنیا در حوزه هنر بنا به نیازهای جامعه فرهنگی در این نهاد منتشر شوند و با در دسترس قرار دادن آنان ارتباط مستمری میان فعالیت‌های هنری در حوزه عمل و نظر برقرار گردد تا گامی مؤثر در جهت ارتقای دانش و پژوهش در سطح کشور برداشته شود. به همین منظور مخاطبان می‌توانند با مراجعه به کتاب‌های پژوهشکده هنر به دوردست‌های تاریخی رفته و با هنر اورارتو آشنا شوند، از هنر مانوی بدانند، شمایل‌نگاری ساسانی را بررسی تحلیلی کنند و با شکوه ایران باستان آشنا شوند. سپس از اعصار گذشته کمی جلوتر بیایند تا به اوج نگارگری برسند و در بوستان خیال بیاسایند و آنجا سری به فهرست نسخ خطی موسیقی ایرانی و قرآن‌های دوره تیموری بزنند. خوانندگان کتاب‌های پژوهشکده هنر می‌توانند همچنین مسافر شرق دور شوند، به باغ‌های چین سری بزنند و در آنجا با تاریخ نقاشی و هنرهای عامیانه چین آشنا شوند. از آنجا می‌توانند بار دیگر به ایران بازگردند تا به نقد معماری معاصر ایران: سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی بپردازند. در حوزة نقد و نظر نیز می‌توانند از نظرات برجستة زیبایی‌شناسی از افلاطون تا نیچه آگاه شوند و یا نظریه برای مطالعات پرفورمنس را بر آموخته‌های خود بیفزایند. و این تنها شماری چند از کتاب‌هایی است که طی این سال‌ها در این نهاد فرهنگی و هنری منتشر شده و در اختیار پژوهشگران و علاقه‌مندان قرار گرفته است تا همراه سفر آنان باشند.

هفته کتاب و روز کتابخوانی بهانه‌ای است تا با «یاران مهربانی» که پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر برای مخاطبان خود آفریده بیشتر آشنا شویم و با این «یاران همراه» از ایران تا دوردست‌ها در گستره تاریخ سفر کنیم. 

 
 
 

زمان انتشار: سه شنبه ٢٤ آبان ١٤٠١ - ١١:٣٨ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;