ميراث تمدن بشرى مرهون رنج عالمانه و هنرمندانه فرزانگانى است كه بدون هيچ توقع و چشمداشتى، صرفاً بر مبناى عشق به فرهنگ و هنر، زندگى خود را وقف جامعه انسانى نمودهاند. اما چه بسيار هنرمندان و هنروران و عالمانى كه نه در عصرخود و نه در اعصار ديگر، قدر و منزلتشان شناخته نشده و در نهايت گمنامى، حاصل تلاش مؤمنانه خود را براى نسلهاى آينده باقى گذاشتهاند.
فرهنگستان هنر جمهورى اسلامى، مفتخر است كه پايههاى قوام خود را بر ميراث فرهنگى كشور و موقعيت ايران عزيز درزمانه حاضر و مقتضيات آن استوار نموده و به همين جهت از استادان و پيشكسوتان هنر كشور كه نسبت به تاريخ و تجارب هنرى آگاهى نزديك دارند استفاده مىنمايد و همواره افكار و ايدههاى آنان را سرلوحه برنامههاى خود قرار مىدهد.
استاد فقيد مرحوم خليل درودچى، از صاحبنظران كمنظير هنرهاى سنتى، خصوصاً هنر فرش ايران بود كه حضورشان درگروه هنرهاى سنتى فرهنگستان هنر و مسئوليت در گروه تخصصى فرش، سبب اعتلاى جايگاه اين هنرها در فرهنگستان گرديد. اين انسان وارسته و بىمدعا همچون همه اخلاف خود، آرام و پركار، دلسوزانه تمام تجربيات عمر پرتلاش خود را در اختيار اين مجمع هنرى قرار مىداد و به اعتراف همه هنرمندان و صاحبنظران هنرى، وجودش چون گوهرى گرانبها، سببارزش و اعتبار پژوهشها و راهكارهاى فرهنگستان هنر بود.
فرهنگستان هنر، ضمن آرزوى صبر براى همسر و فرزند برومند آن مرحوم و توفيق همراهان و همكاران ايشان، قدردانى خود را نسبت به تلاشهاى صادقانه ايشان اعلام مىنمايد و اميد دارد افكار و ايدههاى وى و ساير استادن فرهيخته هنرهاى سنتى، همچون گذشته راهگشاى برنامههاى اين مجمع فرهنگى ـ هنرى باشد.
محمدعلى رجبى
عضو پيوسته فرهنگستان هنر
فهرست مطالب
مقدمه
زندگينامه مرحوم استاد مهندس خليل درودچي
آخرين مصاحبه
مقالات و يادداشتها
اكرم عزيز طائمه (همسر استاد فقيد)
استاد عباس سياحي
استاد محسن محسني
استاد غلامحسين اميرخاني
دكتر حسين ياوري
استاد اميرحسين افسري كاشاني
محمدعلي رجبي
دكتر محمدمهدي هراتي
دكتر حسن بلخاري
محمدحسن گلچينپور
محسن برزگري
ربابه خاتون پيلهفروش
زهرا مربيان
عباس ذوالفقاري
يادگاريهاي تصويري
انعكاس خبر رحلت در رسانهها