سخن ناشر
هنر حاصل ذوق، حس زيباشناختي هنرمند، تجربهها و آموختههاي اوست. هنرمند در اين مسير، در تعامل با هنر و دانش اقوام و ملل ديگر، بر غناي تجربة خود ميافزايد و افق ديد خويش را ميگستراند و از اين رهگذر آثار و انديشههاي هنري به منصة ظهور ميرسد و ميراث هنري شكل ميگيرد. اين ميراث هنري جلوة تلاش هنرمندان، انديشمندان و انسانهايي است كه در آفرينش اثري زيبا سهم داشتهاند. در واقع، آنچه به منزلة دستساختهاي انساني در قالب بنايي عظيم، مجسمهاي زيبا، تابلو نقاشياي چشمنواز و خطوط اسرارآميز خودنمايي ميكند، تحتتأثير انگارهها و انديشههاي رايج در تمدنهاي گوناگون بشري است. مهم آن است كه اين ميراث شناخته شود و ابعاد گوناگون هنري، فلسفي، تاريخي، جامعهشناختي، انسانشناختي و... آن تحليل و بررسي شود.
بر همين اساس، فرهنگستان هنر ميكوشد بر مبناي رسالتي كه در نشر و ترويج و حمايت از هنر بر عهده دارد، علاوه بر برپايي همايشهاي بينالمللي، هم انديشيها و نمايشگاههاي مختلف، با انتشار مجموعه آثاري در حوزههاي گوناگون هنر پاسخگوي نياز هنرمندان و محققان باشد.
ترجمة آثاري در حوزة معماري و شهرسازي يكي از موضوعات مورد اهتمام انتشارات فرهنگستان هنر است. در اين زمينه، تاكنون با همكاري انتشارات سمت و سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، كتابهاي هنر و معماري اسلامي، پويهشناسي صور معماري و شهر و مدرنيته چاپ و منتشر شده است.
با توجه به اينكه آداب نقد معماري همواره در هالهاي از ابهام و پيچيدگي قرار داشته و اين مسئله خود، هم علت و هم معلول عُزلت و گوشهنشيني آن در عرصة تحقيق و پژوهش بوده است، انتشارات فرهنگستان هنر به ترجمه و نشر كتاب حاضر، كه از معدود منابعي است كه مستقيماً به حوزة نقد معماري پرداخته، اقدام كرده است. اين كتاب ضمن ارائة تصويري روشن از صور نقد آثار معماري با معرفي و دستهبندي روشهاي متداول آن، ايجاد خودآگاهي نسبت به چگونگي استفاده از نقد در مباحث نقادانة معماري را به دنبال داشته و با پديد آوردن معرفتي مشترك ميان منتقدان و معماران، از ابهام گفتگوهاي ميان آنها پرده برميدارد.
اميد است اين كتاب مورد استفادة مخاطبان و علاقهمندان آن قرار گيرد.
انتشارات فرهنگستان هنر
تابستان 1384
مقدمه مترجم
كتاب «معماری و اندیشة نقادانه»، حاصل تحقیقاتی است که وین اَتو، به منظور ارائه یك برنامه درسی برای دانشجویان دورة كارشناسی معماری دانشگاه ویسكانسین، در حوزه مباحث مربوط به نقد معماری، آغاز كرد و همین تحقیقات بعدها به برنامه آموزشی دورة دکتري در مدرسه عالی یونیون تبدیل شد. برخی دیگر از كتابهایی كه وین اتو مستقیماً تألیف كرده یا به نوعی با مؤلفین آنها همكاری داشته، عبارتند از: خط آسمان: ادراك و ایجاد محیطهای شهری، شهرسازی در امریکا: عوامل مؤثر در طراحی شهرها (همكار مؤلف: دان لوگان)، معماری بومی ریكاردو لگورتا (معمار مكزیكی) و...
كتابی كه پیشِ رو دارید، از هشت قسمت تشكیل شده است. قسمت اول با عنوان پیشگفتار به بیان قصد و نیت مؤلف از انجام چنین تحقیقی پرداخته، از حد یك پیشگفتار معمول تشریفاتی فراتر رفته و در حقیقت، فرضیة مؤلف را آشكار میسازد. قسمتهایی كه در پی این «پیشگفتارِ مقدمهمانند» میآید، فصول هفتگانه و اصلی كتاب را تشكیل میدهد. هدف و مقصد اصلی كتاب در این (بهظاهر) پیشگفتار، ارائة تعریفی جامع و فراگیر از نقد است كه براساس آن هر نوع واكنش مخاطب در برابر محیط فیزیكیِ مصنوع، نقد قلمداد میشود. از جمله موارد دیگری كه در این قسمت به آنها پرداخته شده میتوان از ضرورت ارتقای نقد به منظور ارائه راه حل برای آینده، شناسایی شیوههای نقد معماری (مستقل از وجه ادبی نقد) و بالأخره آرزوی دستیابی به نقدی آیندهنگر نام برد. به نظر میرسد آرزوی دستیابی به نقدی آیندهنگر، مهمترین مسئلهای بوده كه نویسندة كتاب را متوجه خود كرده و او را واداشته تا چنین تحقیقی را صورت دهد..
فهرست مطالب
سخن ناشر
مقدمه مترجم
مقدمه مؤلف
فصل اول: نقد
فصل دوم: نقد معياري
نقد نظريهاي (آموزهاي)
نقد منظومهاي (سيستماتيك)
نقد گونهاي
نقد كمّي
فصل سوم: نقد تفسيري
نقد جانبدارانه
نقد القايي
نقد ذوقي
فصل چهارم: نقد توصيفي
نقد تشريحي
نقد زندگينامهاي
نقد زمينهاي
فصل پنجم: بلاغت زبان نقد
فصل ششم: عرصههاي حضور نقد
نقد توسط خود شخص (انتقاد از خود)
نقد مقتدرانه (نقد از موضع قدرت و نفوذ - نقد كارفرمايان، استادان و.)
نقد كارشناسانه (نقد توسط افراد متخصص و آگاه)
نقد همكاران (توسط دوست يا شخص هم رتبه)
نقد عوامانه (توسط افراد غير متخصص)
فصل هفتم: پايان نقد
كتابشناسي
نمايه