به مناسبت هشتمین سالگرد درگذشت استاد محمود جوادیپور، عضو جاوید فرهنگستان هنر با انتشار خلاصهای از زندگینامه، نمایش گزیدهای از آثار و انتشار فیلمی از گفتوگو با این هنرمند صاحبنام یاد و خاطره ایشان را گرامی میداریم.
محمود جواديپور در ۱۳ شهريور ۱۲۹۹ در محله اميريه تهران به دنيا آمد. پدر و مادرش اهل هنر بودند. پدرش زماني كه متوجه علاقه فرزندش به موسيقي شد، به او پيشنهاد كرد كه ساز مورد علاقهاش را انتخاب كند. هرچند علاقه به موسيقي در او وجود داشت، بهتدريج اين اشتياق به سمت نقاشي كشيده شد. او خود در این باره گفته است: «پس از نااميدشدن از فراگيري موسيقي به نقاشي روي آوردم؛ زيرا نقاشي اين امكان را به من ميداد كه پيش خودم تمرين كنم و ذهنياتم را به همان صورت بچهگانه روي كاغذ بياورم. آنقدر مشتاق بودم كه هر وقت فرصتي دست ميداد، نقاشي ميكردم. حتي در اغلب ساعات درس، در حالي كه ظاهراً گوشم به درس بود، زير نيمكت طراحي ميكردم. چهره معلماني كه حالت ويژهاي داشتند، بهترين سوژه براي نقاشي من بود. آنها را تا حدودي كاريكاتوروار طراحي ميكردم و بعد از خوردن زنگ، همكلاسيها دورم جمع ميشدند، كارهايم را كه نشانشان ميدادم، شاد ميشدند.»
جوادیپور تحصيلاتش را از دبستان سلطاني آغاز كرد و سپس در دبستان علامه ادامه داد و در سال ۱۳۱۲ گواهينامه ششم هنرستان صنعتي ايران و آلمان را در رشته آهنگري و ماشينسازي دريافت كرد.
آموزگار ادبياتش در هنرستان، نيمايوشيج بود. پس از اتمام دوره تحصيل در هنرستان، در آزمون ورودي دانشكده هنرهاي زيبا پذيرفته شد.
علاقه جواديپور به عالم هنر باعث شد تا در سال ۱۳۲۲ در چاپخانه بانك ملي ايران بهعنوان نقاش چاپخانه بهصورت نيمهوقت استخدام شود. در اين زمان با مطالعه و تلاش، شيوه چاپ رنگي عكاسي را آزمود و موفق شد نخستين چاپ رنگي را در ايران انجام دهد.
عضویت پیوسته فرهنگستان هنر؛ عـضویت هيئتمؤسس اولين مركز هنرهای تجسمی در ايران به نام «آپادانا كـاشانـه هـنرهـای زيبا»؛ عضویت هيئت بنيانگذار انجمن هنری جوانان؛ تدريس در دانشكده هنرهای زيبای دانشگاه تهران؛ نمايندگی وزارت فرهنگ و هنر در شورای عالی تمبر؛ نمايندگی دانشكده هنرهای زيبا در شوراهای مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران؛ نمايندگی دانشكده هنرهای زيبا در دفتر فنی وزارت دادگستری؛ مديریت گروه هنرهاى تجسمی دانشكده هنرهاى زيبای دانشگاه تهران؛ و سرپرستی آموزش دانشكده هنرهاى زيبای دانشگاه تهران؛ از جمله مسئولیتهای محمود جوادیپور در طول زندگی پُربارش بود.
جوادیپور آثار ارزنده فراوانی در کارنامه هنری خود به یادگار گذاشته است که بعضی از این آثار در موزههای ايران و امريكا قرار دارد.
استاد محمود جواديپور، چهره ماندگار هنر کشور، پس از سالها فعالیت مستمر و خلق آثار هنری جاودانه، سرانجام در روز پنجم آذر ۱۳۹۱، در قطعه هنرمندان بهشت زهرا آرام گرفت.
*
برای دیدن آلبوم تصویری بخشی از آثار این هنرمند اینجا کلیک کنید.
فیلم گفتوگو با زندهیاد محمود جوادیپور درباره زندگی و آثارش را میتوانید اینجا تماشا کنید.
برای مشاهده وبگاه استاد جوادیپور اینجا کلیک کنید.