فارس:مسابقه معماری طرحی برای ساماندهی پشتبامها
|
مرکز معماری ایران نخستین مسابقه دانشجو معمار برتر را با موضوع «طرحی برای ساماندهی پشتبامها» برگزار میکند.
مرکز معماری ایران نخستین مسابقه دانشجو معمار برتر را با موضوع طرحی برای ساماندهی بامها برگزار میکند و به همین مناسبت مدیر عامل این مرکز به همراه دیگر مسئولان این مرکز طی یک نشست خبری درباره این مسابقه توضیح دادند.
مجتبی فاطمی مدیر عامل مرکز معماری ایران در آغاز این نشست یکی از دلایل دایر شدن این مرکز را خلائی دانست که میان آموزشهای دانشگاهی با نیازهای واقعی دانشجویان معماری مشهود بوده است و عدم تناسب این آموزشهای دانشگاهی با نقش مهندسان معمار در جامعه آینده از جمله انگیزههای تشکیل این مرکز عنوان کرد.
او همچنین به مشکلات معماری امروز ایران اشاره داشت و افزود: نماهای شیشهای در ساختمانسازی امروز ایران خود به تنهایی عامل مرگ هزاران نفر در هنگام زلزله محسوب میشود به گونهای که گویی به صورت حساب شده برای مرگ هزاران نفر در هنگام زلزله برنامهریزی شده است در حالی که بخش مهمی از این مسائل به مهندسان معمار مربوط میشود چرا که وزن ساختمان به دست معماران است و می توان با آموزش صحیح، از خسارت های احتمالی در هنگام زلزله جلوگیری کرد.
کامران افشارنادری مدرس دانشگاه و داور این مسابقه نیز در سخنانی درباره ضرورت برگزاری مسابقات معماری توضیح داد: تجربه نشان داده است که در دو دهه اخیر مسابقات معماری نقش مهمی در پیشرفت معماری در کشور داشته اند و معماران از طریق همین مسابقات توانستهاند خود را در مقایسه با دیگر معماران بیازمایند.
او همچنین درباره اهمیت مسائل تئوریک و مطالعاتی در معماری گفت: بیشتر معماران بزرگ دنیا بر این باور هستند که هیچ پروژهای شروع نمیشود زمانی که پروژه شروع میشود یعنی پروژه بزرگ معماران زمانی است که ایدههای خلاقه را در ذهن خود پرورش میدهند و درباره آن پژوهش و تفکر میکنند نه زمانی که پروژهای به آنها پیشنهاد شده است و قرار است آن را شروع کنند، تازه بخواهند به مسائل معماری آن پروژه فکر کنند.
وی افزود: این مسابقه درباره موضوعی است که تاکنون در این ابعاد به آن پرداخته نشده است و آن نمای پنجم ساختمانها یعنی فضای پشت بامهاست.
افشاری نادر ادامه داد: نمای ساختمان مسئله مهمی در ساختمان سازی است چرا که تنها ارتباط ساختمان با فضای بیرونی و شهری است که معمار این نمای بیرونی را برای استفاده همگان به فضای شهر هدیه میکند.
وی با اشاره به اهمیت پشت بامها در فرهنگ ایرانی گفت: پشت بام ها در فرهنگ ایرانی از اهمیت خاصی برخوردار بوده است، برای خوابیدن، خشک کردن اغذیه و ... استفاده میشده است، در معماری امروز نیز در قسمتهای بالای شهر که ساختمانها در شیب کوه قرار گرفتهاند، نمای پشت بام ها از بالا قابل دیدن است و این مسابقه برای ساماندهی این فضای ساختمان ترتیب داده شده است تا ایدههای خلاقه را برای حل این معضل به خود جلب کند.
این استاد دانشگاه همچنین تأکید کرد: ممکن است برخی از این ایدهها در فضای شهری امروز ما قابلیت اجرا هم نداشته باشد اما می تواند آینده نگر باشد تا در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
هیلا پزشک منش دبیر اجرایی این مسابقه نیز به جزئیات این مسابقه اشاره کرد و گفت: علاقه مندان برای ثبت نام در این مسابقه باید به سایت مرکز معماری ایران مراجعه کنند که هر شرکت کننده میتوان در سه تیپ پلان تعریف شده شرکت کند و مهلت شرکت در مسابقه نیز تا 15 خردادماه سال جاری است.
وی افزود: 10 طرح منتخب برای ورود به نمایشگاه 30 خردادماه انتخاب میشود و بعد از آن از پذیرفتهشدگان برای ارسال آثارشان دعوت میشود که این آثار در نهایت از سوی هیئت داوران متشکل از علیرضا تغابنی، کامران افشارنادری و رضا نجفیان برای انتخاب سه طرح برتر مورد داوری قرار میگیرد.
پزشک منش ادامه داد: مراسم نهایی اهدای جوایز به نفرات برگزیده نیز تیرماه سال جاری برگزار خواهد شد.
رضا نجفیان داور این مسابقه نیز در سخنانی درباره معیارهای داوری گفت: خلاقیت و نوآوری،تناسب طرح با شرایط فرهنگی و اجتماعی امروز، تناسب با منظر شهری و کیفیت بخشی به آن، استفاده از منابع و مصالح رایج، رعایت مسائل معمارانه،زیبایی شناسی و فنی از جمله معیارهای داوران در انتخاب آثار برتر است.
ادامه این نشست به پرسش و پاسخ اختصاص یافت که افشارنادری درباره مالکیت معنوی آثار و احتمال اجرایی شدن آنها توضیح داد: این آثار به نام طراحان آن در نمایشگاه ارائه میشود و برای اجرایی شدن پروژهها نیز باید با طراحان اثر هماهنگی صورت بگیرد.
فاطمی مدیر عامل مرکز معماری ایران هم توضیح داد: این طرحها از جنس عملی شدن نیستند و بیشتر ایدههای خلاقانهای خواهد بود که به منظور ساماندهی نمای پنجم ساختمانها در آینده میتواند استفاده شود.
وی افزود: قصد ما این است که دانشجویان معماری فارغ از موانع پروژههای عملی معماری از جمله بودجه و سفارش کارفرما و ...بدون دغدغه ایده های خلاقه خود را به این مسابقه ارائه کنند تا در آینده الهام بخش معماران باشد.
فاطمی همچنین درباره تداوم این مسابقه در آینده هم گفت: قصد ما تداوم این مسابقه است که متوقف نشود ولی ممکن است در دورههای بعدی به اشکال دیگری برگزار شود و یا آن که به همین شکل کنونی باشد.
او در پایان از حضور مرکز معماری ایران با مجموعهای از کتابهای تخصصی معماری در نمایشگاه کتاب امسال خبر داد و گفت: مرکز معماری ایران قصد دارد تا تعدادی از دانشجویان معماری را به صورت بورسیه در این مرکز بپذیرد که ضوابط و جزئیات آن را در نمایشگاه کتاب امسال اعلام خواهیم کرد.
|
|
|
|
|
زمان انتشار: سه شنبه ٣ ارديبهشت ١٣٩٢ - ١٣:٥٠ | نسخه چاپي