شاخصهای مؤثر بر حقوق مؤلف در سیزدهمین نشست از سلسلهگفتوگوهای راهبردی فرهنگستان هنر بررسی شد.
به گزارش روابطعمومی فرهنگستان هنر، «شاخصهای مؤثر بر قلمرو و کارایی نظام حقوق مؤلف: اثر تجاری، هنر صنعتی» عنوان سیزدهمین نشست از سلسلهگفتوگوهای راهبردی فرهنگستان هنر بود که سه شنبه، 27 دی 1401، با سخنرانی پژمان محمدی، دانشآموخته حقوق خصوصی و عضو هیئتعلمی دانشگاه تربیت مدرس، بهصورت حضوری و برخط، در فرهنگستان هنر برگزار شد.
این پژوهشگر، با ذکر اینکه وظیفه نظام حقوقی درنظرگرفتن محیط اطراف و متناسب با آن واقعیتهای موجود و سنجش نیازها و پاسخگوبودن است، گفت: نظام حقوق مؤلف قلمرو بسیار گستردهای دارد؛ بهویژه در حوزههایی چون هنر، که کشور ما در آن قابلیت و توان سخنگفتن در حوزه بینالمللی دارد و فرهنگدوستان و علاقهمندان و محققان بسیاری در این حوزه مشغول به فعالیت برای بهترکردن وضعیت حقوق مؤلف و شناسایی و حمایت از پدیدآوردنگان آثار هنری و ادبیاند؛ اما آن گونه که انتظار میرود نتیجهای به دست نیامده است.
او افزود: در حوزه حقوق مؤلف، مهمترین قانونی که در حال حاضر برای استناد حقوقی داریم قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان مصوب سال 1348 است که این قانون نیز به دلیل گذشت زمان، در نسبت با کنوانسیونها و قواعد بینالمللی، دارای چالشهایی است. در این بیش از پنجاه سال گذشته پس از تصویب این قانون، حوزه حقوق مؤلف و زندگی بشر دچار تحولات و پیشرفتهای مختلفی شده و قانون مذکور نیازمند اصلاح و بهروزشدن است. زمانی که سخن از خلق و آفرینش آثار هنری میگوییم، نیاز است قانون این حمایت هم بهروز موجود باشد.
این پژوهشگر در ادامه به ترسیم نمایی کلّی از نظام قوانین موجود درباره تاریخچه و جایگاه حقوق مؤلف، ویژگیها و جایگاه آن در قوانین جاری کشور، و نسبت آن با نظام حقوقی جهانی پرداخت.
این نشست با پرسش و پاسخ حاضران و شرکتکنندگانِ برخط به پایان رسید.
نسخه شنیداری این نشست اینجا در دسترس است.
|