اخبار > شاهنامه شاه تهماسب و دائره‌المعارف معماري ايراني در راه است


رييس موسسه متن خبر داد:
شاهنامه شاه تهماسب و دائره‌المعارف معماري ايراني در راه است

 

يكي از دستاوردهاي بزرگ انسان كه پيشرفت علم و دانش بشري را بايد مديون آن دانست، اختراع خط و زبان است. داشتن ميراث مكتوب از جمله افتخارات هر ملتي محسوب مي‌شود چه بسا در هنگام وقوع جنگ كشورهاي متخاصم سعي در نابودي اين ميراث گران‌بها كه متعلق به كشورهاي مقابلشان بود، داشتند و به اين ترتيب داستان سوزاندن كتاب‌ها و كتابخانه‌ها در تاريخ دنيا ثبت شده است.

مولود زندی‌نژاد-  يكي از دستاوردهاي بزرگ انسان كه پيشرفت علم و دانش بشري را بايد مديون آن دانست، اختراع خط و زبان است. داشتن ميراث مكتوب از جمله افتخارات هر ملتي محسوب مي‌شود چه بسا در هنگام وقوع جنگ كشورهاي متخاصم سعي در نابودي اين ميراث گران‌بها كه متعلق به كشورهاي مقابلشان بود، داشتند و به اين ترتيب داستان سوزاندن كتاب‌ها و كتابخانه‌ها در تاريخ دنيا ثبت شده است.


يكي از سياست‌هايي كه مسئولان فرهنگستان هنر را در اين چند ساله به خود مشغول داشته، انتشار كتاب‌هاي مرجع و نسخ خطي است. عليرضا اسماعيلي، رييس موسسه متن (تاليف، ترجمه و نشر آثار هنري) گفت‌وگويي درخصوص تازه‌ترين فعاليت‌هاي انتشارات فرهنگستان هنر مي‌گويد.

انتشارات فرهنگستان هنر به تازگي نسخ خطي ارزشمندي را در دست انتشار دارد اين نسخ چه عنوان‌هايي داشته و چه زماني عرضه مي‌شوند؟
يكي از نسخي كه در دست چاپ و انتشار است، نسخه‌ خطي «هزار و يك شب» است كه متعلق به دوره قاجار است و با همكاري سازمان ميراث فرهنگي در دست انتشار است. اين اثر ارزشمند حاصل هنرنمايي ‌هاي بي‌نظيري در زمينه كتاب‌آرايي، تذهيب ، جلد سازي و صحافي است كه به دست تواناي استاداني چون «غلامعلي مذهب باشي»، «ميرزا احمد مذهب»، «ميرزا جاني» جلد ساز و «ميرزا يوسف صحاف» و «مذهب باشي» خلق شده كه در واقع به غير از هنرنمايي اين استادان، جلوه‌اي از زندگي خانوادگي، اجتماعي، آرايش لباس‌ها و مسايلي از اين دست در آن مشاهده مي‌شود. اثر بسيار ارزشمند ديگري نيز با همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد در دست انتشار است كه شاهنامه «شاه تهماسب» نام دارد كه به آن نام «موزه سيار هنر ايران» لقب داده‌اند. همينطور «مرقع شاه تهماسب» كه از جمله مرقعات بسيار نفيس و شاهكارهاي هنر ايران است و بسياري از مرقعات آن مربوط به دوره سلطان «حسين بايقرا» تهيه شده است ولي متاسفانه كمتر از آن ياد شده است. قرار است اين مجموعه‌ها تا پايان امسال براي علاقه‌مندان عرضه شود.

يكي ديگر از فعاليت‌هايي كه انتشارات فرهنگستان انجام مي‌دهد نشر تصاوير آثار موزه‌اي است در مورد اين موضوع هم توضيح دهيد
بله يكي از اقدامات مهمي كه در اين سال‌ها فرهنگستان هنر انجام داده مذاكراتي است كه در خصوص آثار هنري در داخل و خارج از كشور داشته و حاصل آن هم يكي چاپ كتاب « شاهكارهاي هنر ايران در لهستان» است كه شامل تصاوير گنجينه‌اي ارزشمند از هنرهاي ايراني شامل قالي، پارچه ، ظروف سفالينه و آبگينه، نقاشي، خوشنويسي و ... است كه يا در موزه ملي لهستان جاي گرفته و يا توسط مجموعه داران هنر دوست لهستاني نگهداري مي‌شود و قرار است اين مجموعه نفيس علاوه بر مقالات علمي و ارزشمند به دو زبان فارسي و انگليسي منتشر شود. علاوه بر اين گزيده‌اي از آثار نفيسي كه در موزه «مقدم» ايران جاي گرفته و برخي متعلق به دوران باستان است نيز در قالب كتاب نفيس به همراه تحقيق و پژوهش‌هاي مرتبط با آن در دست انتشار است.

در خصوص چاپ دائره‌المعارف و كتاب‌هاي مرجع چه اقداماتي صورت گرفته است؟
كتاب‌ها و نسخ خطي كه ياد شد خود مي‌توانند به عنوان كتاب‌هاي مرجع براي پژوهشگران قرار گيرند ولي به طور خاص در حال حاضر فرهنگ 10 جلدي «آفرينش‌هاي هنري» اثر دكتر« علي رواقي »و دائره‌المعارف « هنر و معماري ايراني» ترجمه و تاليف صالح طباطبايي هم در دست انتشار است

به نظر شما انتشارات فرهنگستان امروز چه جايگاهي در كشور دارد؟
انتشارات فرهنگستان هنر تا كنون بيش از چهارصد عنوان كتاب در زمينه تخصصي هنر در مباحثي چون فلسفه و زيبايي شناسي، تاريخ هنر ، هنرهاي تجسمي ، معماري و شهر سازي ، موسيقي و ... چاپ و منتشر كرده و به جرات بايد گفت جزء انتشارت پيشرو در زمينه هنر است. بسياري از كتاب‌هاي فرهنگستان هر ساله به عنوان كتاب‌هاي برگزيده سال ، فصل و... معرفي مي‌شوند و تا كنون ده‌ها كتاب به عنوان كتاب‌هاي مرجع و درسي دانشگاهي در دانشگاه‌ها تدريس مي‌شوند. تاكنون برخي از كتاب‌ها به چاپ هشتم و نهم هم رسيده و اين خود بيانگر آن است كه انتشارات فرهنگستان با عمر كوتاهي كه داشته، موفق عمل كرده البته كاستي‌هايي در مقابل نياز جامعه وجود دارد ولي بايد گفت باز هم قدمي به سوي جلو بوده است.

نمايشگاه قطر را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟
بيست و دومين نمايشگاه بين‌المللي قطر با شركت بيش از 41 كشور در دوحه برگزار شد و ايران به عنوان مهمان ويژه در اين نمايشگاه حضور داشت كه به همين دليل يكي از وسيع ترين فضاهاي نمايشگاهي را به خود اختصاص داد. غرفه ايران در ميان ساير غرفه‌ها داراي برجستگي و امتياز خاصي از جمله غرفه آرايي بود يكي ديگر از جذابيت‌هايي كه در غرفه ايران وجود داشت حضور هنرمندان ايراني بود كه به صورت زنده هنرهايي چون تذهيب، خوشنويسي، منبت كاري و ... را اجرا مي‌كردند. در غرفه ايران ده ناشر ايراني از سوي وزارت ارشاد برگزيده و حضور داشتند و 50 ناشر ديگر نيز كتاب‌هايشان توسط ساير ناشران عرضه شد كه مجموعا مورد استقبال بسياري از مردم قرار گرفت.

حضور موسسه متن در اين نمايشگاه چه بازخوردي داشته؟
انتشارات فرهنگستان با بيش از 110 عنوان كتاب در زمينه تاليف و نسخ خطي در اين نمايشگاه حضور پيدا كرد و در نخستين روزهاي اين نمايشگاه

 
 
 

زمان انتشار: دوشنبه ١٢ دی ١٣٩٠ - ١٠:٥٦ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج