اخبار > درك ارزش‌هاي ماه رمضان، با شناخت آيين هاي اقوام ايراني


اولين برنامه از سلسله نشست‌هاي آيين و آينه برگزار شد
درك ارزش‌هاي ماه رمضان، با شناخت آيين هاي اقوام ايراني

 

اولين نشست تخصصي از سلسله نشست هاي «آيين و آينه» ،فرهنگ اقوام ايراني در رمضان، با عنوان «آداب و آيين رمضان در قوم تركمن» سه شنبه سوم مرداد ماه، در مركز هنرپژوهي نقش جهان وابسته به فرهنگستان هنر، با حضور جمعي از اساتيدمردم شناسي و برخي از علاقه‌مندان برگزار شد.

اولين نشست تخصصي از سلسله نشست هاي «آيين و آينه» ،فرهنگ اقوام ايراني در رمضان، با عنوان «آداب و آيين رمضان در قوم تركمن» سه شنبه سوم مرداد ماه، در مركز هنرپژوهي نقش جهان وابسته به فرهنگستان هنر، با حضور جمعي از اساتيدمردم شناسي و برخي از علاقه‌مندان برگزار شد.


به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، محمد مكاري، دبير علمي اين نشست ابتدا درباره اين سلسله نشست‌ها و نقش فرهنگ پوشاك در ايران، سخنراني كرد. او در ابتدا گفت: «در كشور ايران به دليل تنوع فرهنگي، داراي شاخص‌هاي فراواني در حوزه مردم‌شناسي هستيم. در اين زمينه، نقش شرايط اقليمي و جغرافيايي در فرهنگ اقوام ايراني را نمي‌توان ناديده گرفت. در نشست‌هاي تخصصي پيش رو به آيين‌هاي ماه رمضان و پوشاك اقوام ايراني، خواهيم پرداخت. درك ارزش‌هاي ويژه اين ماه وقتي بيشتر مي‌شود كه با شناخت مراسم و آيين‌هاي اقوام مختلف، همراه باشد.»

وي در ادامه افزود: «در نقاط مختلف اين سرزمين باورها و اعتقادات خاصي، رواج دارد هر ساله آيين‌هاي باشكوهي در بين اقوام ايراني در ماه مبارك برگزار مي‌شود كه نشان از اهميت و ارزش والاي آن نزد اين اقوام دارد. با وجود تنوع و تفاوت‌هاي فرهنگي در ايران، آيين‌هاي ماه مبارك رمضان، از كاركردهاي مشتركي برخوردارند كه براساس آن گروه‌هاي قومي با توسل به اين آيين‌ها به عبادت و گريز از پليدي‌ها مي‌پردازند. در نشست‌هاي تخصصي آيين و آينه (فرهنگ اقوام ايراني در رمضان)، ما به گوشه‌اي از اين فرهنگ غني اشاره خواهيم كرد.»

در ادامه اين نشست، زليخا قرنجيك، كارشناس ارشد مردم شناسي، درباره پوشاك سنتي تركمن‌هاي ايران، سخنراني كرد. او در اين باره گفت: «ايران سرزميني متشكل از گروه‌هاي قومي مختلف با ويژگي هاي خاص است، از جمله اين اقوام، تركمن ها هستند كه در مرزهاي شمال شرق ايران، زندگي مي‌كنند. تركمن ها به سه گروه بزرگ "يموت"، "گوگلان" و "تكه" تقسيم مي شوند كه اين مناطق، از آب و هوايي متنوع برخوردار هستند.»

وي در ادامه افزود: «در شكل‌گيري پوشاك قوم تركمن عواملي چون آب و هوا، جنسيت، سن، ذوق، حس زيبايي دوستي، جهان بيني و اعتقادات مذهبي، آداب و رسوم، شغل و موقعيت اجتماعي، موثر بوده است. در تهيه پوشاك اصيل تركمن، از مواد گوناگوني چون: ابريشم، كتان، پنبه و از پارچه‌هايي به رنگ‌هاي شاد يا تزئينات سوزن‌دوزي، سكه‌دوزي و نواردوزي، استفاده شده است. پوشاك تركمن شامل انواع تن پوش، سرپوش و پاپوش اعم از مردانه و زنانه است.»

در پايان اين نشست، مهمانان بر سر سفره افطار، روزه خود را باز كردند. شايان ذكر است سه نشست ديگر با عناوين پوشاك محلي آذربايجان شرقي، در تاريخ 10 مرداد، پوشاك محلي گيلان و مازندران، در تاريخ 16 مرداد ماه و آيين و مراسم ماه رمضان در استان‌هاي مركزي ايران در تاريخ 24 مرداد ماه، در مجموعه هنرپژوهي نقش جهان، برگزار خواهد شد.



 
 
 

زمان انتشار: چهارشنبه ٤ مرداد ١٣٩١ - ١٠:٥٣ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج