كارگاههاي هنرهاي سنتي «آبگينه و سفال» عصر روز يكشنبه 4 تيرماه در رواق هنر فرهنگستان هنر با استقبال چشمگير مردم آغاز به كار كردند.
كارگاههاي هنرهاي سنتي آبگينه و سفال عصر روز يكشنبه 4 تيرماه در رواق هنر فرهنگستان هنر با استقبال چشمگير مردم آغاز به كار كردند.
مولود زندينژاد- سخن از هنرهاي سنتي، صحبت درباره فرهنگ و تمدن چند هزار ساله ايران است. هنرهايي كه به دليل كاربردي بودنشان زماني با زندگي مردم در آميخته و جزء لاينفك آن به شمار ميرفتند. اشياء و لوازمي كه به دليل ذات هنر پرور ايرانيان در سبكها، اشكال و آثار متنوع بروز و ظهور كردهاند و حتي امروزه نيز الگوي مناسبي براي بسياري از هنرمندان در سراسر دنيا به شمار ميروند و كانون توجه جهاني هستند؛ به طوري كه رد پاي بسياري از اين آثار را ميتوانيم در آثاري كه با عنوان هنر مدرن و آوانگارد در گالريهاي بزرگ و كوچك دنيا به نمايش در ميآيند، مشاهده كنيم.
اما روند نزولي آموزش و ترويج در كشور چندين سال است كه ذهن كارشناسان و هنرمندان را در فرهنگستان هنر به خود مشغول داشته و از اين رو برنامههاي متفاوتي را در اين جهت برنامه ريزي و اجرا ميكنند. يكي از اين برنامهها برگزاري كارگاه و نمايشگاه آثار «آبگينه و سفال» در محل ارتباط مردم با فرهنگستان هنر يعني «رواق هنر» است، فضاي باز و دلانگيزي كه مردم خسته از كار را به سوي خود فرا ميخواند تا لحظهاي چند در كنار هنرهاي ايراني پا به تفرجگاهي بگذارند كه محل بازگشت به خويشتن و هويت ايراني است. اين كارگاه روز يكشنبه 4 تير گشايش يافت و در نخستين روز خود با استقبال چشمگيري از سوي علاقهمندان مواجه شد، به طوري كه تمامي غرفهها مملو از كساني بود كه با شور و اشتياق خاص در كنار غرفهها تجمع كرده و با نحوه توليد اين آثار آشنا ميشدند و اين زمينهاي شد تا با مهدي مكي نژاد، عضو گروههاي سنتي فرهنگستان هنر به گفتگو بنشينيم.
ايده برگزاري اين برنامه چگونه شكل گرفت؟
فرهنگستان هنر داراي گروهي با عنوان گروه هنرهاي سنتي است كه در واقع برنامهريزي و اجراي همايشها، كارگاهها، نمايشگاهها و اموري از اين دست كه با هنرهاي سنتي در ارتباط هستند را بر عهده دارد و تاكنون برنامههاي متفاوتي را زير نظر معاونت پژوهشي برگزار كرده است. اين كارگاه و نمايشگاه نيز از جمله برنامههايي است كه با همكاري معاونت پژوهشي صورت گرفته است.
لطفا در خصوص چگونگي برگزاري اين كارگاهها توضيح دهيد.
قرار است هر ماهه يك يا حداكثر دوكارگاه تخصصي در رواق هنر برگزار شود. اين كارگاهها به گونهاي برنامهريزي و طراحي شده كه هر ماه دو تا سه رشته از هنرهاي سنتي كه با يكديگر سنخيت داشته و به هم نزديك هستند، به طور همزمان برگزار شوند. براي اولين دور از اين كارگاهها، «سفال» و «آبگينه» مورد توجه قرار گرفتند. از آنجا كه اين دو رشته در مراحل پخت، رنگ و ... با يكديگر داراي تشابهاتي هستند به طور همزمان در رواق هنر برگزار خواهند شد. همچنين كارگاههايي از بافتهاي سنتي، كارهاي چوب و ... نيز در آينده برگزار خواهد شد.
برگزاري اين كارگاهها با چه هدفي صورت ميگيرد؟
در واقع رويكرد فرهنگستان سهيم شدن مخاطبين با كارهاي هنري است و هدف اصلي، احياء و اشاعه اين هنرها در ميان مردم است اين هنرها از دل مردم بيرون آمده و سينه به سينه اشاعه پيدا كرده و متاسفانه به دلايل مختلفي در معرض خطر فراموشي و اضمحلال قرار گرفته است كه اين كارگاهها ميتواند زمينهاي ايجاد كند تا دوباره مورد توجه قرار گيرند. همچنين سعي دارد تا عرصهاي ايجاد كند تا هنرمندان بتوانند در حين عرضه آثارشان با علاقهمندان و مخاطبين ارتباط برقرار نمايند. اين رويارويي برانگيزاننده عشق و علاقه هر دو طرف خواهد شد به اين ترتيب هنرمندي كه با زحمت اثري را پديد ميآورد هنگامي كه علاقه مخاطب را ميبيند، در توليد اين آثار انگيزه بيشتري پيدا ميكند، از طرف ديگر مخاطبين با نحوهي توليد يك اثر آشنا شده و زحمتي را كه هنرمندان در خلق آثارشان ميكشند ، از نزديك مشاهده ميكنند و اين زمينه علاقهايميشود كه در اين راه قدم بردارد. به عنوان نمونه كارگاههاي سفال و آبگينه بيشتر در حاشيه شهر و دور از دسترس هستند و ميشود گفت كمتر كسي است كه اين كارگاهها را از نزديك ديده باشد.
چه امكاناتي در اختيار استاد كاران و مخاطبين قرار داده شده است؟
فرهنگستان سعي كرده تا آماده سازي فضا و موارد مشابه را برعهده گيرد. با توجه به امكانات و شرايط، فقط يكي از استاد كاران داراي كورهاي است كه در رواق مستقر ميشود، همچنين مواد اوليه نيز توسط خود استادكاران تهيه و مورد استفاده قرار ميگيرد و تنها رنگهايي كه مخاطبين براي كشيدن آثارشان نياز دارند از سوي فرهنگستان در اختيار علاقهمندان قرار ميگيرد.
درباره چگونگي انتخاب استادكاران توضيح دهيد.
در هر دور از كارگاهها 8 تا حداكثر 10 هنرمند حضور خواهند داشت. اين هنرمندان علاوه بر دانش فني كه دارند بايد به روشهاي آموزشي نيز مسلط باشند و بتوانند به درستي با مخاطبان و علاقهمندان ارتباط برقرار كنند و به تشريح صحيح روند توليد آثار بپردازند. در اين كارگاه ساخت خرمهره ، سفال و رنگ بر روي سفال هر كدام بر عهده يك هنرمند است كه به صورت تخصصي آموزش ديده و اجرا ميكنند. نقاشي پشت شيشه، نقاشي روي شيشه، توليد آثار شيشهاي تزييني، تراش روي شيشه و ... نيز هر كدام توسط ديگر هنرمندان شركت كننده انجام ميشود زيرا هر كدام از اين هنرمندان با رويكرد خاصي كار ميكنند.
آيا اين كارگاهها به صورت تخصصي تر نيز برگزار ميشوند؟
اين كارگاهها براي 6 ماه آينده طراحي و برنامهريزي شدهاند. در پايان اين شش ماه كارگاههايي كه مخاطبان بيشتري داشته باشند و در واقع درخواست بيشتري براي آموزشهاي تخصصيتر، تمهيداتي پيش بيني شده تا در فرهنگستان اين كارگاههاي تخصصي برگزار شود و اين نويدي است كه به علاقهمندان هنرهاي سنتي ميدهيم.
كارگاه و نمايشگاه هنرهاي سنتي سفال و آبگينه به مدت يكماه به غير از روزهاي جمعه هر روز عصر از ساعت 16 تا 20 در رواق هنر ميزبان كليه علاقهمندان خواهد بود.
براي ديدن تصاوير اين كارگاه و نمايشگاه
اينجا كليك كنيد