اخبار > با قرائت پيام رياست جمهوري همايش صفيالدين ارموي افتتاح شد
با قرائت پيام رياست جمهوري همايش صفيالدين ارموي افتتاح شد
همايش بينالمللي صفيالدين ارموي صبح شنبه 26 دي ماه در تالار وحدت با قرائت پيام رياست جمهوري برگزار شد.
همايش بينالمللي صفيالدين ارموي صبح ديروز (شنبه 26 دي ماه) در تالار وحدت با قرائت پيام رياست جمهوري برگزار شد.
بنا به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، در پيام رياست جمهوري كه توسط حجتالاسلام شريعتي قرائت شد، آمده بود: «برگزاري همايش بينالمللي “مولانا صفيالدين ارموي” را به عنوان اقدامي مبارك در بازشناسي و بازآفريني قدرتِ انديشه و هنر ايرانيان و مسلمانات تبريك ميگويم و از تلاشهاي ارزندة فرهنگستان هنر جمهوري اسلامي در اين راه صميمانه سپاسگزاري ميكنم. حقيقت اين است كه تمدن ايران و اسلام چون به هم درآميخت، تصوير موزون و ماندگاري را از دانايي و توانايي و زيبايي به دستِ دانشمندان و هنرمندانِ ايراني و مسلمان پديد آورد. هر چند پيدايش اين پديده با بهرهگيري از ميراث يونانيان و هنديان و ملل ديگر نيز همراه بود، اما واقعيت آن است كه نخبگان و فرهيختگان ايراني و مسلمان از مرزهاي اقتباس گذشته و با تكيه بر ذخاير فكري و هنري خويش به سطوح بالا و والايي از “اجتهاد و ابداع” و حتي“اختراع و آفرينندگي” رسيدند.» در ادامه اين پيام آمده بود: «روشن است كه در فراز و فرود هر تمدن، عوامل بسيار دخيل است و فراز و فرود تمدن اسلامي و ايراني نيز از اين قاعدة كلي بركنارنيست. قدر مسلم آن است كه نقطة آغازين شكوفايي را بايد در داشتن پرسشهايي دانست كه مبيّن نيازها و ضرورتهاي زمانه است. هرگاه پرسشي تازه هست، جستوجويي تازه در پي هست و وقتي جستوجويي تازه هست نوآوري و خلاقيت نيز در ميانه هست. آنچه بهخصوص در گذشته به اين واقعيت درخشش بيشتر داده است، وجود دانشمندان و متفكران بزرگي است كه هم راه گشودهاند و هم چراغ راه شدهاند.»
خاتمي در ادامه پيام خود چنين افزود: «هنرمند بزرگ ودانشمند عارف و موسيقيدان برجسته مولانا عبدالمؤمن صفيالدين ارموي از جملة اين راهگشايان و ستارگانِ سپهرِ تمدنِ اسلامي و ايراني در قرن هفتم هجري است. جامعيت و اثربخشي انديشه و هنر او در حوزهاي گوناگون موجب شده است كه نام و آثار او به مثابه حلقة وصلِ تمدنِ اسلامي و ايراني و وسيلة ارتباط و تعامل فرهنگي و علمي ميان صنوف و اقوام و مليتهاي گوناگون مطرح باشد. آنچه به دانش و هنر ارموي جنبة ممتاز و ماندگار ميدهد ميدهد، نقش انكارناپذير او در پايهگذاريِ مباني و اصولِ نظريِ هنرِ موسيقي و تدوين آن است. هنر و نوآوريِ نظري و عملي كه از سويي در عمق عرفان و دينداري و از سوي ديگر در حساسيت و دغدغههاي انساني ريشه داشت، مكتب ارموي را در هنر موسيقي به مكتبي وحدتبخش در ميان ملل و در جستجويِ ارتباط ميان تمدنها و فرهنگهاي گوناگون مبدل كرد.» رئيس جمهوري در خاتمه پيام خود آورد: «اينگونه موسيقيِ هنري، جزئي از ميراث فرهنگي و تمدنيِ جهان اسلام است كه نه تنها براي ديروز كه براي امروز و آيندةما نيز ميتواند درخشندگيها و راهگشاييها داشته باشد. اميدوارم كه در پرتو اين نشست ارزندة علمي، وجوه جديدي از تواناييها و نيازهاي جامعة ما در اين عرصه تبيين شود و ما باز هم در جهانِ فرهگ و هنرِ امروز سخني براي گفتن و هنري براي نماياندن در عاليترين سطوحِ نياز و توانِ انساني داشته باشيم. از خداوند بزرگ براي همة شركتكنندگان گرانقدر و دستاندراكاران عزيز آرزوي توفيق و سرافرازي دارم.»
پس از پيام رياست جمهوري سخنران افتتاحيه، دكتر “غلامرضا اعواني” رئيس انجمن حكمت و فلسفه با اشاره به جايگاه هنر از ديدگاه فلسفي گفت: «هنر لفظ كمال است يعني رسيدن به كمال مطلوب، لفظي است در نفس هنرمند كه به يك كمال نفساني حكايت ميكند و بايد نفس به درجهاي از كمال برسد تا بتواند از خود ابداعاتي را به وجود آورد كه ما نوع برجسته اين موضوع را در هنر موسيقي ميبينيم.» وي در ادامه عنوان كرد: «در كشور ما بايد براي هنر هم از ديدگاه آموزشي و هم پژوهشي جايگاه خاصي را تعريف كرد كه ا زآن طريق ما بتوانيم به درجات عالي و بالاتري برسيم بهخصوص در هنر موسيقي كه قانون موسيقي قانون نفس انسان است و موسيقيدان از اين روش ميتواند سهم بزرگي در فرهنگ كشور داشته باشد.»
وي درباره شخصيت صفيالدين ارموي گفت: «اين هنرمند برجسته قرن هفتم هجري قمري در زمان خود و تا اين دوران يكي از بزرگان بوده است و ما با استفاده از كتابهاي وي كه در حال حاضر منتشر شده ميتوانيم به احياء موسيقي ايراني كمك شاياني كنيم.»
در ادامه اين همايش دكتر “بهمن نامور مطلق” دبير كل همايش با خوش آمدي گويي به هنرمنان عنوان كرد: “اين همايش حاصل همكاري و فعاليت مشترك و صميمانه بسياري از نهادهاي هنري و فرهنگي است و فرهنگستان هنر اين افتخار را داشته كه در اين زمينه نقش هماهنگكننده را ايفاء كند. دستاندركاران كوشيدند تا اين همايش را هر چه با شكوهتر برگزار كنند زيرا شخصيت صفيالدين ارموي پيچيده و چند وجهي است و نبود اطلاعات كافي دربارةاو همانند بسياري از بزرگان اين مرزوبوم بر سختي كار ميافزود.» وي در ادامه افزود: «اميدواريم كه همايش صفيالدين ارموي موجب خودآگاهي بيشتر نسبت به هنر بهويژه موسيقي كشور شود زيرا موسيقي از گستردهترين هنرها است.»
دكتر نامور مطلق درباره برگزاري همايش ارموي گفت: «اين همايش داراي 3 محور اصلي است؛ از جمله سخنرانيهاي علمي اجراهاي موسيقي و نمايشگاه خوشنويسي كه در بخش اول از 30 سخنران ايراني و خارجي دعوت شده كه در مباحث علمي به بحث و ارائه مقاله بپردازند. در بخش دوم 10 اجراي موسيقي توسط هنرمندان ايراني و خارجي و در بخش آخر سه نمايشگاه خوشنويسي در استان آذربايجان غربي خواهيم داشت.»
وي در پايان از مهندس “ميرحسين موسوي” رئيس فرهنگستان هنر كه باني اينگونه فعاليتها و برپايي چنين همايشهايي هستند و اشارتها و تشويقهاي ايشان دانستند، تشكر و سپاسگزاري كرد.
پس از سخنراني دكتر نامور مطلق، دكتر “ايرج نعيمايي” دبير علمي همايش گفت: «صفيالدين ارموي يكي از موسيقيدانان و خوشنويسان برجسته قرن هفتم است كه ساختار مقامي موسيقي را در زمان خود ابداع كرد و ماهيتي در اين هنر بهوجود آورد و توانست به يك انسجام كلي برسد كه تا همين امروز تمامي هنرمندان اين عرصه از نظرات و آراء وي استفاده ميكنند». وي در ادامه افزود: «صفيالدين ارموي علوم بسياري را در زمان خود ميشناخت از جمله منطق، رياضي، تاريخ، علم خِلاف ـكه همان علم منازعات و بحث و مجادله و فقه و كلام بودـ شعر و ادبيات، خوشنويسي و موسيقي كه در تمامي علوم ياد شده، خود يك هنرمند برجسته و مسلط بود.»
وي دربارة هنر خوشنويسي صفيالدين ارموي گفت: «او شاگردان بسياري در اين زمينه داشت مانند “ياقوت” كه از خوشنويسان برجسته به شمار ميرود. وي بزرگترين تحولات را در خوشنويسي بهوجود آورد و اصولاً كاتبان آن دوره شاگردان وي بودهاند كه ما ميتوانيم نمونة خط زيباي وي را در كتاب “شرفيه” كه به خط خود اوست ببينيم.»
وي در ادامه خاطرنشان كرد: «ما اميدواريم با برگزاري اين همايش به رسالت خود كه همان شناساندن اين شخصيت هنري برجسته به مردم و دوستداران هنر است، برسيم.» پس از سخنراني دكتر ايرج نعيمايي، گروه موسيقي سپهر با اجراي قطعة “ياد باد آنكه” به سرپرستي احمد رضاخواه و آهنگسازي استاد مجيد كياني به اجراي برنامه پرداختند.
گفتني است برنامههاي روز نخست همايش صفيالدين ارموي بعداز ظهر ديروز (شنبه 26 دي ماه) نيز با سخنراني مهمانان خارجي ادامه يافت.
زمان انتشار: يکشنبه ٢٧ دی ١٣٨٣ - ١١:٣٠ | نسخه چاپي