نشست تخصصي آيين و مراسم روضان در آذربايجان، از مجموعه سلسله نشست هاي «آيين و آينه»، سه شنبه، دهم مرداد ماه، از ساعت 18:30 ،با حضور جمعي از اساتيد و علاقه مندان هنر، در مركز هنرپژوهي نقش جهان وابسته به فرهنگستان هنر برگزار شد.
نشست تخصصي آيين و مراسم ماه رمضان در آذربايجان، از مجموعه سلسله نشست هاي آيين و آينه، عصر سهشنبه، دهم مرداد ماه، با حضور جمعي از اساتيد، پژوهشگران و علاقهمندان هنر، در مركز هنرپژوهي نقش جهان وابسته به فرهنگستان هنر برگزار شد.
بنا بر اين گزارش، در اين نشست ابتدا «فريده مجيدي خامنه» عضو هيئت علمي پژوهشكده مردمشناسي، زبان و كتيبه، در رابطه با آداب و رسوم ماه مبارك رمضان در آذربايجان شرقي تبريز سخنراني كرد. وي اظهار داشت: «آداب و مراسم ماه مبارك رمضان، يكي از مباحث مهم فرهنگ مردم است كه به واسطه قدمت خود از قداست ويژهاي برخوردار است. از آنجا كه اين رسوم زمينه ساز همبستگي و اتحاد رواني در جامعه و تجلي روح جمعي در ميان آحاد مسلمانان است، از اهميت اجتماعي فراواني نيز برخوردار است.»
وي در ادامه افزود: «متاسفانه به دليل هجوم عوارض فرهنگ بيگانه و مشكلات زندگي شهري و ماشيني، بسياري از سنتهاي زيباي اين ماه به بوته فراموشي سپرده شده است. از جمله اين آيين ها و سنن ميتوان به آيينها چون پاكسازي محيط، تطهير خويشتن، اقرار به گناهان (پيشواز رمضان رفتن يا قاباخلاما)، پيرايش تن و بدن و روان، تغيير در رويه معمول زندگي (از جمله تغيير در عادتهاي خوراك پوشاك، خواب و از اين قبيل)، گردهمايي و اجراي مراسم ديني به طور دسته جمعي (مانند شبهاي احيا و افطاري) و... اشاره داشت.»
او در ادامه به بررسي آيينهاي گذار از ماه شعبان به ماه رمضان و اثرات اجتماعي آنها پرداخت.
در ادامه اين نشست، «اميرحسين مراد خاني» پژوهشگر و مدرس دانشگاه، مقاله مشترك خود را با «بهمن رحيمي» كارشناس ارشد مردم شناسي پژوهشكده مردم شناسي، درباره پوشاك محلي آذربايجان شرقي، ارائه داد. او در اين باره گفت: «پوشاك از بارزترين نشانههاي فرهنگي و مهمترين و مشخصترين مظهر قومي هر جامعهاي به شمار ميرود. عنصر فرهنگي پوشاك، يكي از نمادهاي شناسايي اقوام به شمار ميرود و هويت فرهنگي هر جامعه در پوشاك آن نهفته است.»
وي در ادامه افزود:« پوشاك اقوام ايراني به دليل تنوع فرهنگي، از ويژگي خاصي برخوردار است و يكي از ابزارهاي شناخت اقوام ايراني به شمار مي رود. رنگ، طرح، دوخت، نقش و نگارهاي پوشاك از مفاهيم خاصي برخوردار است. ساختار و رنگ پوشاك اقوام ايراني، تابع شرايط اقليمي است. تنوع فرهنگي در اين حوزه نياز به مطالعه در اين موضوع را دو چندان ميكند.»
در پايان اين نشست با صرف مراسم افطار از مهمانان پذيرايي شد.
|