اخبار > از سفالگري تا شيشه‌گري؛ رنگ و رنج هنرمندي در رواق هنر + تصاوير


از سفالگري تا شيشه‌گري؛ رنگ و رنج هنرمندي در رواق هنر + تصاوير

 

در گرما گرم آغازين روزهاي تابستان رواق هنر فرهنگستان هنر فضايي مطبوع و مناسب براي علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر ايجاد كرده است.

مولود زندي‌نژاد- در گرما گرم آغازين روزهاي تابستان رواق هنر فرهنگستان هنر فضايي مطبوع و دلنشين براي علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر ايجاد كرده، جايي كه رهگذران هم مي‌توانند دقايقي هر چند كوتاه به ديدار كارگاه و نمايشگاهي بروند كه هنرمندانش سايباني براي فرهنگ و هنر آن محسوب مي‌شوند.

در بدو ورود به رواق هنر با جمعيتي مواجه مي‌شويد كه اطراف هنرمند جواني را كه مشغول ساخت خرمهره است احاطه كرده‌اند. «احمدرضا علاالديني» در حال حاضر دانشجوي كارشناس ارشد پژوهش هنر است. او كه متولد 1369 است ساخت خرمهره را از بيست سالگي به عنوان پروژه پايان‌نامه خود آغاز كرده و حالا اين هنر جزء دغدغه‌هاي اصلي او به شمار مي‌رود. علاء‌الديني علاوه بر آنكه وفق سنت پيشين اشكالي با همان طرح و رنگ آبي فيروزه‌اي ساخته، ابداعاتي در كار خود داشته كه جاذبه خاصي در آثارش پديد آورده كه مي‌تواند آذيني زيبا براي هر مكاني محسوب شود.

هم جوار اين غرفه، «بهزاد نقاش» مشغول نقاشي بر پشت شيشه است؛ هنري كه رد پاي آن را مي‌توان در آثار تاريخي متعلق به دوران‌ زنديه و پس از آن در موزه «نقاشي پشت شيشه» يافت و هنرمنداني از دوره زنديه چون «آقلا صادق»، «آقا نجف» و «آقا زمان» و از دوره قاجار «مهر علي»، «استاد احمر» و دوره معاصر «عبدالجليل»، «عبدالحميد»،«حسين همداني» و از دو دهه اخير «امير رحيمي»، «مهين عظيما»، «عفت رحيمي»، «محمد علي ذوالقدر» را نام برد. هنري كه قدري مهجور مانده و هم اكنون تعداد انگشت شماري از هنرمندان به نقاشي پشت شيشه مي‌پردازند و اكنون «بهزاد نقاش» ميراث‌دار هنري است كه از پدرش كه در نخستين همايش هنرهاي فراموش شده، مورد تقدير فرهنگستان هنر قرار گرفت، آموخت. كارهاي او اگرچه با تمي مذهبي و كهن خلق شده ولي استفاده از ظرايفي كه در آثارش به كار برده كارش را نو و تازه مي‌نماياند.

هنرمند ديگري نيز در مقابل او در حال نقاشي پشت شيشه است. «مرتضي قاسمي» متولد 1323 است. وي نخستين نقاشي پشت شيشه‌اش را در پانزده سالگي انجام داد و به گفته خودش مدت كوتاهي شاگردي «قوللر آغاسي» را كرد و پس از مدتي استاد به او توصيه كرد نقاشي پشت شيشه را پي بگيرد. آثار وي نيز داراي مضامين مذهبي و اساطيري است و اگرچه هنرش تا سال‌ها مورد بي‌مهري قرار گرفته ولي هيچگاه انگيزه‌اش را براي خلق آثاري جديد از دست نداده و پختگي در آثار و استفاده از رنگ‌هاي گرم و زيبا نشان از بالندگي وي در اين هنر دارد.

دو غرفه نيز مختص كارهاي سفالي است و سفالگرهايي كه هر كدام با چرخ‌هاي خود مهارت پنجه هنرمندانه را با گردش چرخ و خلق آثار زيبا نشان مي‌دهند. «سعيد سالكي» هنرمند جواني كه 15 سال است به عنوان كارشناس ميراث فرهنگي مشغول فعاليت و آموزش در داخل و خارج از ايران است به همراه «محمدعلی سجادی» كه كارشناس ارشد رشته صنايع دستي است و 18 سال سابقه فعاليت در اين هنر را دارد در حال ساخت و آموزش سفالينه‌هاي زيبا هستند.

از ديگر هنرمندان به نامي كه در اين كارگاه و نمايشگاه شركت كرده‌اند مي‌توان از «محمد حميدي بهشتي» نام برد. او متولد 1323 است و از 15 سالگي وارد كار شيشه شده و او را در بازار شيشه به عنوان اولين توليدكننده اجناس گل برجسته طرح چك مي شناسند. حميدي يكي از سرشناس ترين هنرمنداني است كه در نمايشگاه‌ها و بازارهاي خارجي نيز از شهرت بسيار برخوردار است. چراغ‌هاي لاله، گلدان‌ها و ديگر آثارش در دل و ذهن هر بيننده‌اي باقي مي‌ماند و جلوه‌اي با شكوه از فرهنگ و هنر ايراني را به نمايش مي‌گذارد.

«نقاشي روي چيني، كريستال و سراميك» نيز در اين كارگاه توسط هنرمند ديگري با عنوان «يوسف جوادي» آموزش داده مي‌شود. وي كه متولد 1335 است و سابقه‌‌اي 44 ساله در اين هنر دارد.,وي طي سال‌ها با تمامي فوت‌و فن‌هاي اين كار آشنا است و در كار خود تبحري خاص دارد. جوادي داراي مدرك درجه 2 هنرمندي است و در نمايشگاه‌هاي داخل و خارج از كشور شركت داشته است. آثار او نيز نشانگر تمدن چند هزارساله ايران در طراحي و ساخت شيشه است.

در گوشه‌اي ديگر از اين كارگاه «پرويز قلي زاده» را مي‌بينيد كه در حال تراش بر روي شيشه است. قلي زاده متولد 1331 است و از 10 سالگي كار تراش شيشه را در كارگاه عموي خود آغاز كرده، در آن زمان آموزش تراش شيشه كه رشته مورد علاقه وي بود با دشواري‌هايي همراه بود. او با مهارتي خاص و با ظرافتي تمام خطوطي را آنچنان در موازات هم تراش مي‌دهد كه مخاطبين را شگفت زده مي‌كند و اين كار مستلزم علاقه و پشتكار فراواني است زيرا كه ناشيانه عمل كردن در اين كار بيم آن مي‌رود كه فرد را دچار صدماتي نمايد. قلي زاده سال‌ها سابقه تدريس در موزه آبگينه و سفال و دانشگاه‌هاي هنر، سوره ، الزهرا و ... را داشته است و مولف كتاب بررسي و ارائه تراش شيشه قديمي و معاصر است.

غرفه « فرامرز فرشاد» نيز از غرفه‌هاي پر مخاطب است، او متولد 1340 است و هنر «شيشه‌گري دمي» را در كارگاه‌هاي تخصصي در آلمان آموزش ديده و حال اشكال تزييني را توليد مي‌كند كه بسيار مورد توجه است و در حال حاضر توانسته با استفاده از 3 رنگ اصلي و 8 رنگ فرعي اجسامي را بسازد كه در نوع خود بي‌نظير بوده و رقيبي تاكنون دركار خود نداشته است. فرشاد تا كنون توانسته در نمايشگاه‌هاي بين‌المللي نيز شركت كرده و آثارش را در معرض ديد مخاطبين قرار دهد.

كارگاه آبگينه و سفال از يكشنبه 4 تيرماه آغاز شده و به مدت يك ماه از ساعت 16 تا 20 همه روزه به غير از جمعه‌ها براي كليه شركت كنندگان به صورت آزاد و رايگان برگزار مي‌شود و علاقه‌منداني كه مي‌خواهند در اين كارگاه شركت كنند مي‌توانند به نشاني خيابان ولي‌عصر(عج)، پايين‌تر از طالقاني ، شماره 1552، رواق هنر فرهنگستان هنر مراجعه نمايند.

فرهنگستان هنر ضمن برپايي اين كارگاه به همراه نمايشگاهي از آثار هنرمندان به مدت يكماه، اين نويد را داده تا هر ماهه كارگاه و نمايشگاهي از هنرهاي ايراني را در رواق هنر برپا نمايد.

براي مشاهده تصاوير اين كارگاه اينجا كليك كنيد.


 
 
 

زمان انتشار: سه شنبه ٦ تير ١٣٩١ - ١٦:١٦ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج