جلسه سخنراني با موضوع “پايداري و هنر” روز گذشته در مؤسسه فرهنگي ـ هنري صبا با حضور دكتر حسن بلخاري پژوهشگر و استاد دانشگاه برگزار شد.
جلسه سخنراني با موضوع “پايداري و هنر” روز گذشته در مؤسسه فرهنگي ـ هنري صبا با حضور دكتر حسن بلخاري پژوهشگر و استاد دانشگاه برگزار شد.
در اين جلسه دكتر بلخاري به تبيين رابطه ميان هنر و پايداري پرداخت و گفت: «در تقسيمبنديهاي هنري به هنر رئال برخورد ميكنيم اين نامگذاري بر مبناي منشاء شكلگيري اثر است نه خود آن. نتيجه هنر رئال اثري است كه به هر ترتيب بيانگر حضور انديشه هنرمند است و ردپاي او در اثر توليد ميشود.
هنر خيال برانگيز و واقعيت گريز است و ماهيت شهودي دارد اما در مقابل، پايداري تعريفي واقعگراست، پس چگونه ميشود ميان اين دو مفهوم ارتباطي برقرار كرد.»
وي افزود: «پايداري رويارويي انسان در دو ساحت با واقعيت است. مقاومت واقعيت محور است و هنر واقعيتگريز. بديهيترين نتيجه اين تعارض اين است كه هنر ميتواند با خيالانگيزي خود واقعيتي را تبلور بخشد. اما به عقيده من اين بديهيترين نتيجه است كه حجابي ميشود بر ادراك باطني معاني ديگر پايداري و هنر.»
او در خصوص معناي پايداري گفت: «پايداري يعني درگيري انسان با دو ساحت درون و برون. در درون، نيروهايي با هم ميجنگند. از سوي ديگر در دنياي خارج انسان اصالتاً آزاد است و از محدوديت گريزان. اين آزادي و مفاهيم وابسته به آن نظير ظلمستيزي و واقعيتهايي است كه در زندگي روزمره جريان دارد. اما هنر كاملاً شهودي است. از سوي ديگر انسان آرمانهايي دارد كه اگر در مسير رسيدن به آنها با موانعي روبهرو شود، مقاومت ميكند. اين آرمانها انتزاعي هستند و هنر هم انتزاعي است، بنابراين هنر و پايداري در نقطة انتزاع به هم ميرسند و اشتراك دارند.
دكتر بلخاري با اشاره به تفاوتهاي ميان هنر در تفكر شرق و غرب گفت: «در تفكر غرب هنر امري تجربي است، اما در انديشة شرق هنر شدن است نه تحقق بخشيدن. هنرمند شرقي نميتواند نمايانگر كمال باشد مگر به كمال رسيده باشد اما هنرمند غربي بر اساس دريافتهاي خود تصويري را خلق ميكند.»
او در پايان عرفان شرقي را بنمايه هنر مشرق زمين دانست و با اشاره به پايداري فلسطينيان گفت: «راز پايداري و استقامت فلسطين در برابر اسرائيلي كه 72 كلاهك هستهاي دارد، دستيابي به هنر پايداري است. من هنر آنها را در پايداري ميبينم و پايداريشان را در بازنمايي هنر انسان بودن خود.»
|